Endüstri 4.0 ve üretim teknolojisinde devam eden devrim daha düşük maliyetlerle yüksek kaliteli ürünler için hızlı ve daha verimli süreçler sağlıyor.
Verimliliği artırmak, üretim zorluklarını en aza indirmek, insan işlerini basitleştirmek ve nihayetinde coğrafyalar arasındaki endüstriyel büyümeyi hızlandırmak için şirketlerin dijital dönüşüm sürecine girmesi gerekir. İleri teknoloji halihazırda dünya genelinde imalat sektöründe kullanılmaktadır fakat Endüstri 4.0 ile endüstrinin daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacak dijital dönüşüm teknolojileri kuruluşlara farklı bir boyut kazandıracaktır. Accenture tarafından yapılan 'Akıllı Üretimin Yükselişi' başlıklı bir araştırmada Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIOT) benimseyen şirketlerin ilk çeyrekte bakım maliyetlerini % 30 oranında düşürürken verimlilikte % 30 artış sağladığı ortaya çıkmıştır. IIOT dışında büyük veri analizi, siber güvenlik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojileri 4. sanayi devriminin öne çıkaran teknolojilerden sayabiliriz.
Dijital Dönüşümde İşbirliği İhtiyacı
Som gelişmeler ile birlikte, şirketlerin organizasyonlarında ileriye gitmesi için Endüstri 4.0 dönüşümüne ihtiyacı var. Endüstri 4.0 hedefleri dijitalde yapılacak yeniliklerle fiziksel teknolojinin bir araya gelmesiyle sağlanabilir. Fakat bu tür gelişmiş dijital teknolojileri mevcut kuruluşta oluşturmak ve entegre etmek kolay bir iş değildir. Zaman ve maliyet faktörü nedeniyle, çoğu durumda dışarıdan destek olmadan bu yenilikleri yapmak kuruluşları zorlayabilir. Bu nedenle, teknolojik uzmanlığa sahip diğer kuruluşlarla işbirliğine ihtiyaç vardır. Şirket dışından kuruluşlarla işbirliğinin faydaları her zaman karşılıklıdır, çünkü her iki taraf da fikir ve kaynak alışverişinde bulunabilir ve kendisine farklı açılardan fayda yaratabilir.
Birçok şirket 4. sanayi devriminin bir parçası olmak ister fakat böyle büyük bir değişikliği kolaylaştırmak için teknik bilgi birikimi ve insan kaynağı önüne çıkan en büyük engeldir. Bu yüzden şirketler, her biri kendi alanında uzman birden fazla oyuncu ile işbirliği yapmak yolunu seçiyor. Örneğin, bir üretici yapay zekâ yetenekleri, IIOT entegrasyonu, 3D baskı ve büyük veri analizi sunan farklı şirketlerle ayrı ayrı işbirliği yapabilir. Farklı şirketlerin yeteneklerinin bir araya getirildiği senaryolarda, ölçeklendirme çok daha kolay ve daha verimlidir. Öte yandan, bazı kuruluşlar belirli sorunları çözmek için tek bir oyuncuyla işbirliği yapmayı tercih eder. Bu tür ortaklıkların yönetimi daha kolaydır ve şirketlerin modern bir şekilde uzun vadeli değer yaratmasını sağlar.
Start-Up'larla İşbirliği
Birçok alan lideri yeni yaklaşımlara daha açık ve üretim yeniliklerine sahip olan yeni kurulan şirketlerle işbirliği yapma yolunu seçiyor. Start-up’lar genellikle mevcut kuruluşların yeteneklerinde sıçrama yapabilecek teknolojilere sahip olduğu için iş birliği yaptığı mevcut kuruluşa fakrlı bir vizyonda katabiliyor. Yeni kurulan şirketlerle ortak olmanın bir diğer faydasıda henüz yolun başında olmaları ve değişen işletme ekosistemine uyum sağlamalarının daha kolay olması diyebiliriz.
Piyasada değer kazanmaya yeni başlayan hizmetler yani start-up çalışmalar genellikle düşük fiyatlıdır ve büyük kuruluşlar tarafından kolayca karşılanabilir. Böylece kuruluşlar, işbirlikleri için kurulmuş şirketler yerine yeni şirketleri seçerek büyük miktarlarda tasarruf sağlayabilirler. Son olarak, yeni kurulan şirketler yani start-up’lar genellikle birkaç yeni disiplinde uzman olan çeşitli yeni çağ girişimcilerine sahiptir. Yeni teknolojiler üzerinde çalışan bireyler arasında düşünce ve fikir alışverişi gelişen şirketlerin en büyük artılarından biridir.
İşbirliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üretim şirketleri pazar liderliğinin anahtarının işbirliği olduğunun artık farkındalar. Geçmişte, veri çalışmalarının eksikliği veya ilgili verilerin yetersiz olması nedeniyle işbirliklerinde başarısızlıklar yaşanmış olabilir. Veri analizi ve dijitalleşme yeni çağın işbirliklerinin başında olduğu için sektörler arası ortaklıklar yaygınlaşmakta. Dijital alanda ortaklıklar çoklu hatalara ve insan hatalarına çözüm getiriyor.
Son birkaç yılda dijital alanda yenilikler ve yatırımlar önemli ölçüde arttığı için çeşitli küresel şirketlerin birbirleriyle işbirliği yapma fırsatları da bu doğrultuda arttı. Bu iş birlikleri arasında India Digital Summit, Convergence India, Uluslararası Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Bilimi Konferansı (ICEECS) ve Broadcast Engineering Society Expo gibi önemli etkinlikler ve teknoloji zirveleri gibi birçok platformda yer alıyor. Bu etkinlikler hükümetlerin, bilgisayar teknolojileri ve iletişim endüstrisi liderlerinin, teknoloji üreticilerinin uzun vadeli ve sonuç odaklı işbirliklerine zemin hazırlamaktadır.
Kuruluşların dijitalleşmeyi merkeze alarak başarılı bir işbirliği yapması için temel faktörleri aşağıda sıraladık;
İnovasyon Liderliği
Kuruluş için yenilikçi çözümler üretmekten ve kaynak sağlamaktan sorumlu olacak bir kişiyi şirket içinde görevlendirmek süreci hızlandıracaktır. Daha büyük ölçekli bir organizasyonda, bu görev bir inovasyon ekibi tarafından da yürütülebilir.
Küçük Hedefler Belirleyin: Bir kuruluş, start-up bir hizmet sağlayıcısı ile işbirliği yaptıktan sonra, uzun bir süre için oluşturulan hedefler başlangıç aşamasında kalabilir. Geçen süre zarfında kuruluşlar, sonuçları hızlı bir şekilde almayı beklemek yerine teknolojik gelişmeleri verimli bir şekilde uygulamaya odaklanmalıdır.
Yeni Ürün Tasarımı
Endüstri 4.0’da yerinizi almak için, iş birliği yaptığınız start-up ile yeni bir ürün ortaya çıkarmak faydalı olacaktır. Böylelikle teknolojik uzmanlığı sunan büyük kuruluş gelişen teknolojisini bir start-up ile birlikte test edebilir.
Dijital Dönüşüm Hedefleri
Bir veya daha fazla şirketle işbirliği yaparken, kuruluşların uzun vadeli sinerjiye odaklanması gerekmektedir. Aynı vizyona sahip şirketlerle uyumlu strateji ve hedefler daha verimli işbirliklerini ortaya çıkarır.
Günümüzde imalat sanayinde hızla gelişen trendler yüzünden pazarda zorlu bir rekabet bulunmaktadır. Şirketler, dijital dönüşümün yanı sıra 4. sanayi devriminde ayakta kalabilmek için, stratejik tutumlarını da değiştirmelidir. Kuruluşların iş birliği ile tek bir birim haline gelmeleri, dijital teknolojileri ve altyapıları paylaşmaları ve sürekli gelişen bu iş dünyasında rekabet etmelerini kolaylaştıracaktır.