2022'de yapay zekânın insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en köklü teknoloji olma yolunda devam ettiğini göreceğiz. Google CEO'su Sundar Pichai'ye göre, yapay zekânın gelişimimiz üzerindeki etkisi, ateş veya elektrikten bile daha büyük olacak. Bu söylem çok iddialı gibi görünebilir ancak iklim değişikliğiyle mücadele etmemize, uzayı keşfetmemize ve kanser için tedaviler geliştirmemize yardımcı olmak için zaten yapay zekâ kullanıldığını düşünürsek, bu teknolojinin potansiyeli açıkça orada.
Makinelere karar verme yeteneği kazandıran ve dolayısıyla karar vermenin insanlar tarafından hiç olmadığı kadar hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan etkinin tam ölçeğini şu anda kavramak çok zor. Ancak emin olabileceğimiz bir şey var ki, 2022'de atılımlar ve yeni gelişmeler ile mümkün olanın sınırları zorlanmaya devam edecek. 2022'de bu atılımların gerçekleşeceği kilit alanlar ise şunlar olabilir:
Artırılmış İşgücü
Makinelerin veya robotların insan işçilerin yerini alacağı ve hatta bazı rolleri gereksiz kılacağı korkusu her zaman olmuştur. Bununla birlikte, şirketler ekipleri içinde veri ve yapay zekâ okuryazarlığı kültürünü oluşturma sürecinde. Yakın gelecekte yeteneklerimizi ve becerilerimizi geliştirmek için akıllı ve bilişsel işlevsellik kullanan makinelerle birlikte çalışırken kendimizi bulacağız. Pazarlama gibi bazı işlevlerde, hangi potansiyel müşterilerin takip etmeye değer olduğunu ve potansiyel müşterilerden ne gibi bir değer bekleyebileceğimizi belirlememize yardımcı olan araçları kullanmaya zaten alışkınız. Yapay zekâ araçları, mühendislik rollerinde, tahmine dayalı bakım sağlayarak bize yardımcı oluyor ve makinelerin ne zaman servise veya tamire ihtiyaç duyacağını önceden bize bildiriyor. Hemen hemen her meslekte, işimizi daha verimli yapmamıza yardımcı olabilecek akıllı araçlar ve hizmetler ortaya çıkıyor. 2022'de çoğumuz bu çalışmaların günlük hayatımızın bir parçası olduğunu keşfedeceğiz.
Daha İyi Dil Modelleme
Dil modelleme, makinelerin anladığımız dilde bizimle iletişim kurmasını ve hatta doğal insan dillerini alıp bunları programları ve uygulamaları çalıştırabilen bilgisayar koduna dönüştürmesini sağlayan bir süreçtir. Yakın zamanda, makinelerin dili işlemek için kullanabileceği yaklaşık 175 milyar "parametreden" (değişkenler ve veri noktalarından) oluşan, şimdiye kadar oluşturulmuş en gelişmiş (ve en büyük) dil modeli olan GPT-3'ün OpenAI tarafından piyasaya sürüldüğünü gördük. OpenAI'nin daha da güçlü olarak oluşturulacak halefi GPT-4 üzerinde çalıştığı biliniyor. Ayrıntılar doğrulanmamış olsa da, bazıları 100 trilyona kadar parametre içerebileceğini ve bu da onu GPT-3'ten 500 kat daha büyük hale getirebileceğini, teorik olarak dil yaratmaya ve insanlardan ayırt edilemez konuşmaları sürdürmeye büyük bir adım daha yaklaştırdığını tahmin ediyor.
AI ve Metaverse
Metaverse, kullanıcıların birlikte çalışabileceği ve oynayabileceği dijital ortama verilen addır. Bu, internet gibi sanal bir dünyadır, ancak genellikle kullanıcıların kendileri tarafından oluşturulan avatarlar ile sürükleyici deneyimleri etkinleştirmeye vurgu yapar. Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik teknolojisini Facebook platformunun sosyal temelleri ile birleştirerek onu yaratmaktan bahsettiğinden beri konsept sıcak bir konu haline geldi. AI şüphesiz metaverse'in bir mihenk taşı olacaktır. İnsanların yaratıcı dürtülerini beslerken kendilerini evlerinde hissedecekleri çevrimiçi ortamlar yaratmaya yardımcı olacaktır.