Bulut bilişim (Cloud Computing), verilerin ve programların bilgisayarınızın sabit diski yerine internet üzerinden depolanması ve erişilmesi anlamına gelir.
Fiziksel veri merkezleri ve sunucuları satın almak, bunlara sahip olmak ve sürekliliklerini sağlamak yerine, bir bulut sağlayıcının sunduğu işlem gücü, depolama ve veri tabanları gibi teknoloji hizmetlerine ihtiyaç duyduğunuzda erişebilirsiniz.
Bulut Bilişim için, verilerinize veya programlarınıza internet üzerinden erişmeniz veya en azından bu verileri web üzerindeki diğer bilgilerle senkronize etmeniz gerekir. Çevrimiçi bir bağlantıyla, Bulut Bilişim her zaman her yerde yapılabilir.
Farklı türden, boyuttan ve sektörden kurum; veri yedekleme, olağanüstü durumlarda verileri kurtarma, e-posta, sanal masaüstleri, yazılım geliştirme, test etme, Büyük Veri analizi ve müşterilere yönelik web uygulamaları gibi çok çeşitli alanlarda Bulut Bilişimi kullanmaktadır.
Bulut bilgi işlem, erişilen bilgilerin uzaktan bulutta veya sanal bir alanda bulunması nedeniyle bu şekilde adlandırılır. Bulut hizmetleri sağlayan şirketler, kullanıcıların dosyaları ve uygulamaları uzak sunucularda depolamasına ve ardından tüm verilere internet üzerinden erişmesine olanak tanır. Bu, kullanıcının erişim sağlamak için belirli bir yerde bulunmasının gerekli olmadığı ve kullanıcının uzaktan çalışmasına izin verdiği anlamına gelir.
Örneğin, sağlık hizmetleri veren şirketler, Bulut Bilişimi hastalar için daha kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmek için kullanır. Finans şirketleri ise Bulut Bilişimi gerçek zamanlı dolandırıcılık algılamayı ve önlemeyi desteklemek için kullanır. Bilgisayar oyunu geliştiricileri, dünya çapında milyonlarca oyuncuya çevrimiçi oyunlar sunmak için Bulut Bilişimden yardım alır.
Bulut Bilişimin Avantajları
Bulut Bilişim; maliyet tasarrufu, artan üretkenlik, hız ve verimlilik, performans ve güvenlik gibi çeşitli avantajları sayesinde oldukça popüler hâle geliyor.
Maliyet Tasarrufu
Bulut Bilişim, yatırım harcamaları (veri merkezleri ve fiziksel sunucular gibi) yerine değişken giderlere kaynak ayırmanızı ve yalnızca kullandığınız hizmetler için ödeme yapmanızı sağlar. Ayrıca, bulut bilişimin ölçek ekonomisi sayesinde değişken giderler, işlemleri kendiniz yaptığınızda ödeyeceğinizden çok daha düşük olur.
Çeviklik
Bulut Bilişim, daha hızlı yenilik yapabilmeniz ve hayal edebildiğiniz her şeyi gerçekleştirmeniz için çok çeşitli teknolojilere kolayca erişmenizi sağlar. İhtiyaç duyduğunuzda işlem, depolama ve veri tabanı gibi altyapı hizmetlerinden Nesnelerin İnterneti (IoT), Makine Öğrenimi, Data Lake'lere kadar her şeyi hızla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bulut bilişim ile teknoloji hizmetlerini dakikalar içinde dağıtabilir ve fikir aşamasından uygulama aşamasına çok daha hızlı bir şekilde geçebilirsiniz. Bu da size denemeler yapma, yeni fikirleri farklı müşteri deneyimlerinde test etme ve işletmenizi dönüştürme özgürlüğü verir.
Hızlı Dağıtım
Bulut bilişim ile yeni coğrafi bölgeleri kapsayacak şekilde genişletme yaparak, dakikalar içinde küresel olarak dağıtım yapabilirsiniz. Bulut bilişim altyapısı, uygulamanızı sadece birkaç tıklamayla birden fazla fiziksel konumda dağıtabilmeniz için dünyanın her yerini kapsamaktadır. Uygulamaların kullanıcılara yakın olması, gecikmeyi azaltır ve son kullanıcı deneyimini iyileştirir.
Esneklik
Bulut bilişim sayesinde, gelecekteki ticari etkinlikler için önceden fazla kaynak tedarik etmeniz gerekmez. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz kadar kaynak ayırırsınız. Bu kaynakları, işletmenizin ihtiyaçları değiştikçe kapasiteyi anında yükseltecek ve düşürecek şekilde artırabilir veya azaltabilirsiniz.
Bulut Bilişimin Dezavantajları
Bulut bilgi işlemle gelen tüm hız, verimlilik ve yeniliklerle, doğal olarak riskler de vardır.
Güvenlik, özellikle hassas tıbbi kayıtlar ve finansal bilgiler söz konusu olduğunda, her zaman büyük bir endişe kaynağı olmuştur. Düzenlemeler, bulut bilişim hizmetlerini güvenlik ve uyumluluk önlemlerini desteklemeye zorlasa da bu durum bir sorun olmaya devam ediyor. Şifreleme önemli bilgileri koruyor, ancak bu şifreleme anahtarı kaybolursa önemli verilerin de kaybolması riski vardır.
Bulut Bilişim şirketleri tarafından bakımı yapılan sunucular; doğal afetler, dahili hatalar ve elektrik kesintilerinden zarar görebilir. Bulut Bilişimin coğrafi erişimi her iki yolu da keser: California'daki bir kesinti İstanbul'daki kullanıcıların sisteme girişini engelleyebilir ve Texas'taki bir firma Maine merkezli sağlayıcısının çökmesine neden olan bir arızada verilerini kaybedebilir.
Bulut Bilişim Türleri
Bulut Bilişim; mikroçip veya cep telefonu gibi tek bir teknolojinin parçası değildir. Aksine, esas olarak üç hizmetten oluşan bir sistemdir: Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) ve Hizmet Olarak Platform (PaaS).
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)
SaaS, hizmet sağlayıcısı tarafından çalıştırılan ve yönetilen tamamlanmış bir ürün sunar. SaaS, çoğu zaman son kullanıcı uygulamalarını (web tabanlı e-posta gibi) ifade etmek için kullanılır. Bir yazılım uygulamasının müşterilere lisanslanmasını içerir. Lisanslar genellikle kullandıkça öde modeli veya isteğe bağlı olarak sağlanır.
Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)
IaaS, bulut bilişim için temel yapı taşlarını içerir. Genellikle ağ iletişimi, bilgisayarlar ve veri depolama alanına erişim sağlar. İsteğe bağlı bir hizmetin parçası olarak IP tabanlı bağlantı aracılığıyla, işletim sistemlerinden sunuculara ve depolamaya kadar her şeye yönelik bir yöntemi içerir. Müşteriler, yazılım veya sunucu satın almak yerine bu kaynakları dış kaynaklı, isteğe bağlı bir hizmette satın alabilir.
Hizmet Olarak Platform (PaaS)
PaaS, altyapı yönetimi ihtiyacınızı ortadan kaldırarak uygulama dağıtma ve yönetim alanlarına odaklanmanızı sağlar. PaaS, Bulut Bilişimin üç katmanından en karmaşık olanı olarak kabul edilir. PaaS, SaaS ile bazı benzerlikler gösterse de temel fark, yazılımı çevrimiçi sunmak yerine, aslında internet üzerinden sağlanan yazılım oluşturmak için bir platform olmasıdır.