top of page

Sözlük 4.0

Endüstriyel Terimler SözlüÄŸü

Sözlük 4.0'da Endüstri 4.0 ve Dijital DönüÅŸüm ekosistemi içerisinde sıklıkla karşılaşılan 500'den fazla teknik terimi bulabilirsiniz.

 

Yer almasını istediÄŸiniz ya da düzenlemek istediÄŸiniz bir terim varsa, lütfen bize yazın. info@akademi40.org

A

Açık Uygulamalar Grubu

(OAG ya da OAGi) (Open Applications Group)

Kar amacı gütmeyen bir endüstri konsorsiyumu olan OAG, iÅŸ uygulamaları arasında iÅŸbirliÄŸini teÅŸvik eder ve bu amacı desteklemek için kurumsal dil standartları oluÅŸturur. OAG, hem B2B hem de A2A entegrasyonu için uygulamaya hazır, süreç tabanlı kurumsal dil standartları oluÅŸturur.

​

Alan

(Area)

Bir ISA-95 terimidir. Ä°ÅŸletmenin en üst seviye, alanın da en alt seviye olduÄŸu iÅŸletme, saha ve alan hiyerarÅŸisinin mantıksal bir alt gruplandırmasıdır. Bir alan, bir veya daha fazla ISA-95 iÅŸ merkezi, iÅŸlem hücresi, üretim hattı veya üretim birimi içerebildiÄŸi gibi diÄŸer alan örneklerini de tekrarlı olarak içerebilir. 4. seviye fonksiyonlar genellikle iÅŸletme ve saha seviyeleri ile ilgilidir. Ancak, iÅŸletme planlaması ve çizelgeleme alanları içerebilir.

Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü

(ANSI) (American National Standards Institute)

ABD elektronik veri deÄŸiÅŸimi ve yazılım dili standartlarına dair bir kliring dairesidir. Enstitü, akustik cihazlardan inÅŸaat ekipmanlarına, et ve süt ürünleri üretiminden enerji dağıtımına kadar birçok alanda, iÅŸletmeler üzerinde doÄŸrudan etkiye sahip binlerce norm ve rehberin oluÅŸturulması, ilan edilmesi ve kullanılmasını denetlemektedir.

​

ANSI ayrıca, ISO 9000 (kalite) ve ISO 14000 (çevre) yönetim sistemleri gibi dünyaca tanınmış sektörler arası programlar da dahil olmak üzere, standartlara uygunluÄŸu ölçen programların akreditasyonuyla da aktif olarak ilgilenmektedir.

Amerikan Üretim ve Envanter Kontrolü TopluluÄŸu

(APICS) (American Production and Inventory Control Society)

Kurumsal performansı artırmak için sertifika programları, eÄŸitim araçları ve aÄŸ fırsatlarını kâr amacı gütmeden sunan bir uluslararası eÄŸitim organizasyonudur.

Amerikan Verimlilik ve Kalite Merkezi

APQC (American Productivity and Quality Center)

KuruluÅŸların, var olan en iyi uygulamaları keÅŸfederek kendi süreçlerine uyarlamalarına ve ölçülebilir sonuçlar elde etmelerine yardımcı olacak ürün ve hizmetleri saÄŸlayan bir organizasyondur.

Ana Veri

(Master Data)

Ürünler, müÅŸteriler ve tedarikçilerin iÅŸletmeleriyle ilgili önemli verileri içerir.

Ana Veri Yönetimi

(MDM) (Master Data Management)

Bir kurumun alım satımı olmayan veri varlıklarını, sürekli olarak tanımlayan ve yöneten iÅŸlemler ile araçlar kümesidir. Bu bilgilerin kullanıldığı alanlarda tutarlılık ve kontrol saÄŸlamak için; bir kuruluÅŸta toplama, eÅŸleÅŸtirme, birleÅŸtirme, kalite güvencesi, sürdürme ve dağıtma süreçlerinin yürütülmesini amaçlamaktadır.

​

Temel seviyede MDM; bir kurum veya operasyonun farklı bölümlerinde, aynı ana verinin farklı (ve büyük ihtimalle tutarsız) versiyonlarının kullanılmasının önüne geçer ve iÅŸ süreçlerinde sıkça karşılaşılan farklılıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Analiz Sertifikası (CoA)

(Certificate of Analysis)

Bir ürün için, belirli test sonuçlarını raporlayıp tasdikleyen belge.

ANSI/ISA-88

Parti kontrol sistemlerinin tasarımları ve şartlarına dair ilkeleri belirleyen uluslararası standarttır.

ANSI/ISA-95

Ä°ÅŸletme, operasyon ve kontrol sistemlerinin entegrasyonu için kullanılan uluslararası standarttır ve bu sistemler arasında bilgi alışveriÅŸi için nesne modelleri saÄŸlar. Finans ve lojistik sistemlerinin yanı sıra üretim, bakım, envanter ve kalite sistemleri arasında hangi bilgilerin paylaşılacağını belirlemek için de kullanılabilmektedir. Daha fazlası için Üretim Operasyonu Yönetimi maddesini inceleyebilirsiniz.

ARC Danışma Grubu

(ARC Advisory Group)

Sanayi, altyapı ve ÅŸehirler için, teknoloji araÅŸtırması ve danışmanlık süreçlerini yürüten bir firmadır.

Artırılmış Gerçeklik

(Augmented Reality)

Sanal bir baÄŸlamsal bilgi katmanını, doÄŸru zamanda doÄŸru yere ekleyerek (örn. Google Glass gibi cihazlar aracılığıyla), tekrarlı olmayan birtakım iÅŸlerin (montaj, ayıklama, bakım vb.) daha hızlı yapılmasına yardımcı olabilmektedir.

 

B

B2M

(Business to Manufacturing)

B2M, "Ä°ÅŸletmeden Üretime" olarak ifade edilmektedir. Üretim entegrasyonu alanı ISA-95, 5. Bölüm kapsamındadır.

B2MML Şeması

(B2MML Schema)

Ä°ÅŸletmeden Üretime Biçimlendirme Dili Åžeması (Business to Manufacturing Markup Language Schema) olarak açıklanmaktadır.

​

Daha fazla detay için Ä°ÅŸletmeden Üretime Biçimlendirme Dili maddesine bakabilirsiniz.

Bakım Ä°ÅŸlemleri Yönetimi

(MnOM) (Maintenance Operations Management)

Ekipman, araç ve baÄŸlantılı varlıkların; üretim için uygun hale getirilmesi adına bakımlarının yapılmasını ve reaktif, periyodik, önleyici ve proaktif bakımların çizelgelemelerini saÄŸlayan faaliyetleri koordine eden, yöneten ve takip eden fonksiyonlar bütünüdür.

Bakım Ä°ÅŸlemleri Yönetimi Faaliyet Modeli

(Maintenance Operations Management Activity Model)

Belirli bir bakım departmanının, departmanlar arasındaki bakım aktiviteleri ile otomasyon sistemlerini ya da manuel geçici veri alışveriÅŸlerini (kağıt araçlar) nasıl desteklediÄŸine dair fikirler ortaya koymaktadır.

​

Her faaliyet için, veri deÄŸiÅŸimi ve sistem kullanıcıları/sahipleri tanımlanmaktadır. Ayrıca, hangi bölümlerin veya kiÅŸilerin faaliyetlerden sorumlu olduÄŸu belirtilmektedir. Bu uygulamalar, verimlilik sorunları ve optimizasyon olanaklarının analiz edilmesini saÄŸlamaktadır.

Bakım Yönetimi

(Maintenance Management)

Tesis içerisindeki ekipman ve diÄŸer sermaye varlıklarını, amaçlarına uygun tutmak için gereken faaliyetlerin planlanması ve yürütülmesi anlamına gelir.

​

Üretim için uygunluklarının saÄŸlanması ve periyodik ya da önleyici bakımlarının takibi süreçlerini yürütür. Ayrıca, acil sorunlara verilen yanıtları (alarmları) planlamak adına, ekipman ve araçları koruma faaliyetlerini de izler ve yönlendirir. Bakım yönetimi, sorunların teÅŸhisine yardımcı olmak için geçmiÅŸ olayların veya sorunların kaydını da tutar.

BCPS

(Batch Process Control System)

Toplu Ä°ÅŸlem Kontrol Sistemi

BCS

(Batch Control System)

Toplu Kontrol Sistemi (Batch Control System). Ayrıca bkz. ISA 88.

Belge Kontrolü

(Document Control)

Ürünlerin, iÅŸlemlerin, tasarımların ya da sipariÅŸlerin yönetimi ve dağıtım bilgisinin yanı sıra, çalışma koÅŸullarının ruhsat beyannamelerinin toplanmasıdır. “Planlandığı gibi” ve “yapıldığı gibi” bilgilerini düzenleyebilme yetisiyle beraber, çalışma talimatları, tarifler, çizimler, standart operasyon prosedürleri, bölüm programları, toplu kayıtlar, mühendislik deÄŸiÅŸim bildirimleri, vardiyadan vardiyaya iletiÅŸim gibi üretim biriminde bulunması gereken kayıtları/formları kontrol eder.

​

Belge Kontrolü, talimatları iÅŸlemlere gönderir ve operatörlere gerekli verileri ya da cihaz kontrolü için gereken tarifleri saÄŸlar. Ayrıca çevre, saÄŸlık ve güvenlik yönetmeliklerinin ve düzeltici eylem prosedürleri gibi ISO bilgilerinin kontrolünü ve bütünlüÄŸünü de içermekle birlikte, tarihsel verileri de depolar.

Bilgisayarlı Bakım Yönetim Yazılımı

(CMMS) (Computerized Maintenance Management Software)

Bilgisayarlı Bakım Yönetim Sistemi (Computerized Maintenance Management System) olarak da adlandırılmaktadır. Varlıkları yönetmeye, bakımlarını planlamaya ve iÅŸ emirlerini izlemeye yardımcı olan bir yazılımdır.

Bilgisayar Destekli Mühendislik

(CAE) (Computer-aided Engineering)

Tasarım unsurlarına ve mühendislik sürecine uygulanan bilgi teknolojileridir. Isı transferi, yapı, elektromanyetik, havacılık ve akustik analizi vb. her türlü performans sistemini kapsar.

Bilgisayar Destekli Proses Mühendisi

(CAPE) (Computer-aided Process Engineer)

Üretim ekipmanlarının ve belirli bir ürün veya ürün hattına ait üretim süreçlerinin (proseslerinin) tasarımına ve geliÅŸtirilmesine yardımcı olmak için oluÅŸturulmuÅŸ yazılım sistemleridir.

Bilgisayar Destekli Süreç Planlaması

(CAPP) (Computer-aided Process Planing)

Bilgisayar entegrasyonlu üretim (CIM) ortamında, tasarım ve üretim arasındaki baÄŸlantıdır. Sıklıkla üretim mühendisleri tarafından kullanılan CAPP; maliyet, teslimat süresi, ekipman elveriÅŸliliÄŸi, üretim hacmi, potansiyel malzeme deÄŸiÅŸikliÄŸi ataması ve test gereklilikleri gibi tahmini deÄŸiÅŸkenlere dayanarak, ürün imalatı planı geliÅŸtirilmesini saÄŸlar.

Bilgisayar Destekli Tasarım

(CAD) (Computer-aided Design)

Parça listeleri ve diÄŸer ilgili veriler de dahil olmak üzere; 2B ve 3B mühendislik spesifikasyonları, ÅŸablonlar vb. oluÅŸturmak için kullanılan, son derece özelleÅŸmiÅŸ grafik yazılımıdır.

Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)

(Computer-aided Manufacturing)

Üretim sürecini otomatikleÅŸtirmek için kullanılan, son derece özelleÅŸmiÅŸ bir yazılımdır. CAD/CAM sistemleri; ürünün tasarımını, üretim fazları boyunca entegre ve otomatize eder.

Bilgisayarla TümleÅŸik Üretim (CIM)

(Computer-integrated Manufacturing)

Üretim sürecinin kontrolü için bilgisayarların kullanması anlamına gelmektedir.

Bilgisayarlı Sayısal Denetimciler

(CNC) (Computerized Numeric Controllers)

CNC makineleri; makine araçları kullanım talimatlarını içeren programları okuyabilen, bilgisayar tabanlı araç denetleyicileridir. Bu sistemler, ham maddeleri belirli bir parçaya frezeler, keser veya cilalarken insan aksiyonu gerektiren adımların en aza indirilmesini saÄŸlar.

BiliÅŸsel BileÅŸenler

(Cognizant Components)

Parça numarası, revizyon numarası, seri numarası, satıcısı ve akıllı makineler tarafından uygun programları yükleyip parametrelerini ayarlamak için otomatik olarak tetiklenen yapılandırma bilgisi dahil olmak üzere, tanımlama bilgilerini yayınlayan RFID gibi akıllı etiketlere sahip materyal ve bileÅŸenlerdir.

Birlikte Çalışılabilirlik

(Interoperability)

Birlikte Çalışılabilirlik ya da Birlikte Ä°ÅŸlerlik, farklı sistem ve organizasyonların bir arada çalışabilme yeteneÄŸine atıfta bulunan bir özelliktir.

BitmiÅŸ Mallar

(FG) (Finished Goods)

MüÅŸteriye gönderilmeye hazır olan ürünleri ifade eder.

BOE

(Bill of Equipment)

Donanım listesi.

BOL

(Bill of Lading)

Taşıma senedi.

BPR

(Business Process Reengineering)

Ä°ÅŸ Sürecinin Yeniden Yapılanması.

BTO

(Build to Order)

SipariÅŸ geldikçe yapılan üretimi ifade eder.

Bulut BiliÅŸim

(Cloud Computing)

Bu teknoloji, deÄŸer zinciri katılımcıları arasında çoklu iletiÅŸim hatları açıp, iÅŸ süreçlerinin entegrasyonunu saÄŸlayarak; dağınık, uzamış, istikrarsız ve öngörülemeyen tedarik zincirlerini basitleÅŸtirme ihtiyacına cevap vermektedir.

Bulut Üretim

(Cloud Manufacturing)

IoT, SOA, Bulut BiliÅŸim ve sanallaÅŸtırmayı kullanarak; üretimin, paylaşılması ve üzerinden gelir elde etmesini kolaylaÅŸtırmaktadır.

Büyük Veri

(Big Data)

Geleneksel veri tabanı yönetimi sistemleri ile masaüstü istatistik ve görselleÅŸtirme araçlarının kapasitesini aÅŸan miktarlardaki veri koleksiyonu olarak ifade edilmektedir. Büyük veri; toplanan ve onaylanan, gösterge panoları ve varlık / ürün / süreç analitikleri için kullanılabilecek çok sayıda geçmiÅŸ ya da türetilmiÅŸ veri ve referansla iliÅŸkili teknolojiyi tanımladığı için, üretim sistemlerinde önemli bir kavramdır.

​

Büyük veri analizi; tedarik zincirlerinde, fiziki varlıklarda ve tesis çalışanlarında operasyonel verimliliÄŸi, görünürlüÄŸü ve kontrolü desteklemek adına üretimde kritik bir öneme sahiptir. Büyük veri analitiÄŸinin gücünden yararlanmak, üreticilerin sadece trendleri analiz etmelerini deÄŸil, aynı zamanda gelecekteki satın alma döngüleri, ekipman ömrü ve kapasite dalgalanması gibi olayları tahmin etmelerini de saÄŸlayacaktır.

 

C

CAS Numarası

(Chemical Abstracts Service Number)

Kimyasal Özetler Hizmetinin belli kimyasallara atadığı numaralardır.

CCOM

(Common Conceptual Object Model)

MIMOSA’nın Ortak Kavramsal Nesne Modelidir.

CCOM-ML

Ortak Kavramsal Nesne Modeli için gerekliliklerdir. Biçimlendirme dili olarak ifade edilmektedir.

CCR

(Capacity Constrained Resource)

Kapasitesi Kısıtlı Kaynak.

CPAS

(Collaborative Process Automation Systems)

Ä°ÅŸbirlikçi Süreç Otomasyonu Sistemleri

CPFR

(Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment)

Ä°ÅŸbirlikçi Planlama, Öngörü ve Ä°kmal olarak açıklanmaktadır. CPFR, envanterin müÅŸterek görünürlükle yönetilmesini ve tedarik zinciri boyunca, ürün ikmallerinin iÅŸ birliÄŸiyle yapılmasını hedefler.

​

Tedarikçiler ve perakendeciler arasındaki bilgi paylaşımı ve planlamaya yardımcı olmakla birlikte, destekleyici bir sistem sayesinde müÅŸteri taleplerini daha kolay karşılar. Envanterin ve gelecek gerekliliklerin mütemadiyen güncellenmesini saÄŸlayarak, uçtan uca tedarik zinciri sürecini daha verimli kılar.

CPG

(Consumer Packaged Goods)

Paketli Tüketim Malları, Hızlı Tüketim Malları (Fast-Moving Consumer Goods) olarak da bilinir. Hızlıca satılan ve görece ucuza mâl olan ürünlerdir. Ambalajlı yiyecekler, içecekler, sabun ya da diÅŸ macunu gibi kiÅŸisel bakım malzemeleri, reçetesiz ilaçlar ve raf ömrü uzun olmayan diÄŸer ürünler örnek olarak sayılabilmektedir.

CPM

(Collaborative Production Management)

Ä°ÅŸbirlikçi Ürün Yönetimi (Collaborative Production Management), Operasyonel Mükemmellik adına farklı sistemleri tek çatı altında birleÅŸtirme yöntemidir.

CRIS

(Common Relational Info Schema)

Ortak İlişkisel Bilgi Şeması (Common Relational Info Schema).

CSR

(Customer Service Representative)

MüÅŸteri Hizmetleri Temsilcisi (Customer Service Representative).

CTP

(Capable-to-Promise)

Söz Vermeye Müsait (Capable-to-Promise), ÅŸirketlerin talebi önceden kestirip, maksimum üretim ve kapasitelerine eÅŸlemelerine yardımcı olan bir sistemdir. CTP kullanmak bir iÅŸin üretebilecekleriyle, müÅŸterilerin talepleri arasında bir denge kurmasını saÄŸlar.

Cihaz GeçmiÅŸi Kaydı

(DHR) (Device History Record)

21CFR820’den çıkan bir terimdir. Cihaz geçmiÅŸi kayıtları, spesifik bir ürünün ya da cihazın tüm üretim ve hizmet geçmiÅŸini içeren raporlardır.

​

DHR; cihazın, cihaz ana kaydına (asıl ürün ve proses tasarımı kaydı) göre üretildiÄŸini gösteren kabul kayıtlarını da içermelidir.

 

D

DaaS

(Desktop as a Service)

Hizmet Olarak Masaüstü (DaaS), bir hizmet saÄŸlayıcının kullanıcı başına abonelikle lisanslanan sanal masaüstlerini internet üzerinden son kullanıcılara sunduÄŸu bir bulut bilgi iÅŸlemidir.

Dağıtım Kaynakları Planlaması

(DRP) (Distribution Resource Planning)

Tedarik Zinciri Yönetiminin öncülüdür.

Dağıtımlı Kontrol Sistemi

(DCS) (Distributed Control System)

Denetim unsurlarının; merkezi olmayan (beyindeki gibi), her bileÅŸen alt-sisteminin bir ya da daha fazla kontrolör tarafından denetlendiÄŸi, sistemin içine dağılmış bir kontrol sistemi, iÅŸlemi ya da herhangi bir dinamik sistemdir. AÄŸlar bütün sistemi iletiÅŸim ve gözlem için baÄŸlamaktadır.

​

DCS, birçok farklı endüstride gözlem ya da kontrol ekipmanları için kullanılan geniÅŸ bir terimdir.

Dağıtımlı Sayısal Kontrol

(DNC) (Distributed Numerical Control)

bkz. DoÄŸrudan Sayısal Kontrol

DBR

(Drum-Buffer-Rope)

Davul-Tampon-Ä°p (Drum-Buffer-Rope), Kısıtlar Teorisinden (Theory of Constrainst, ToC) alınan bir planlama ve çizelgeleme çözümü terimidir.

​

DBR’nin temel varsayımı, herhangi bir tesiste, tesisin genel üretimini kontrol eden bir adet ya da sınırlı sayıda kaynak bulunur. Bu, diÄŸer tüm kaynakların hızını belirleyen “davul”dur. Sistemin üretimini maksimize etmek için, planlama ve yürütme adımları, ipe benzer bir mekanizmayla davulu iÅŸletmeye, onu “zaman tamponları”nın kullanımı sırasında doÄŸabilecek bozulmalara karşı korumaya ve diÄŸer tüm kaynak ve kararları davulun aktivitelerine göre senkronize etmeye ya da ikincilleÅŸtirmeye odaklanır.

DCOR

(Design Chain Operations Reference)

Tasarım Zinciri İşlemleri Referansı (Design Chain Operations Reference) modelidir.

DDSN

(Demand-driven Supply Network)

Talep Odaklı Tedarik Ağı (Demand-driven Supply Network). Küresel dağıtımlı tedarik zincirleri için kullanılan bir Gartner Group açıklamasıdır.

DeÄŸiÅŸim Yönetimi

(CM) (Change Management)

Bireylere, ekiplere, üretime, yazılıma ve organizasyonlara uygulanacak deÄŸiÅŸimlere dair yapısal yaklaşımdır.

Dijital Ä°kiz

(Digital Twin)

Belirli bir varlığın, tasarım detayları ve mühendislik modelleri de dahil olmak üzere, geometrisini, malzemesini, bileÅŸenlerini ve davranışlarını açıklayan dijital modelidir. Daha da önemlisi, temsil ettiÄŸi spesifik fiziksel varlığa özgü olan yerleÅŸik ve operasyonel veriyi de içerir.

​

ÖrneÄŸin, bir uçak için dijital ikiz, uçağın kuyruk numarasına karşılık gelen fiziksel ürün birimi tanımlayıcısıyla tanımlanacaktıdır. Uçağın dijital ikizindeki veriler, uçağın 3B modellerinden çıkarılan kuyruk numarasına özgü geometri, üretim döngüsü sırasında yapılan mühendislik deÄŸiÅŸiklikleri, malzeme özellikleri, muayene, iÅŸletme ve bakım verileri, aerodinamik modeller ve herhangi bir sorun nedeniyle orijinal tasarımdan farklılaÅŸması onaylanmış ya da geçici çözüm üretilmiÅŸ spesifik ürün birimlerini de içerir.

Dijital Ä°mza

(Digital Signature)

Bir kiÅŸinin kimliÄŸinin, kullanıcı doÄŸrulama iÅŸlemleri yapmak için bir forma eklenmiÅŸ, ÅŸifreli halidir.

Dijital Ä°ÅŸ Parçacığı

(Digital Thread)

Modern tasarımı, üretimi ve ürün destek süreçlerini entegre eden ve çalıştıran dijital iletiÅŸimler bütünüdür. Dijital iÅŸ parçacığı, tasarım mühendisliÄŸinde baÅŸlayan ve ürün deÄŸer zincirindeki çokça departmandan ve tedarikçiden geçen ürün ve süreç tanımlarını da içerir. GeliÅŸen standartlar, anlamsal olarak zengin ve makine tarafından okunabilen ürün üretim bilgileriyle geliÅŸtirilmiÅŸ 3B geometrik modeller sunmaktadır. Ancak, tedarik zincirini daha yüksek seviyeli montajlara ve ürünlere taşıyacak bileÅŸen bilgisine sahip, çift yönlü bir Dijital Ä°ÅŸ Parçacığı talebi de vardır.

Dijital Üretim

(Digital Manufacturing)

Daha fazla görünürlük, verimlilik, kalite ve müÅŸteri hizmeti için, üretim deÄŸer zincirinden dijital iÅŸ parçacığı sistem ve iÅŸlemlerine, tasarımdan kaynak kullanımı, üretim ve sürdürülebilirliÄŸe kadar dijital teknolojilerin uygulanmasıdır.

Dinamik Sonlu Çizelgeleme

(Dynamic Finite Scheduling)

Sürekli olarak güncellenen üretim katı çizelgesi ve olayların ne zaman, nerede gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸinin gerçek zamanlı gönderimi. Bkz. Sonlu Kapasite Çizelgelemesi

DM

(Dimension Models)

Boyut Modelleri (Dimension Models). Çevrimiçi sorgulamalar ve Veri Ambarı araçları için optimize edilmiÅŸ bir veri tabanı yapısıdır ve bulgular (fact) ile boyutlardan (dimension) oluÅŸur. Bulgular, her zaman olmasa da genellikle toplanan sayısal deÄŸerlerdir. Boyutlar da bulguları tanımlayan hiyerarÅŸiler ve tanımlar grubudur. ÖrneÄŸin satış miktarı bir bulgudur; zaman damgası, ürün, kayıt, dükkan vb. boyutun unsurlarıdır.

DMAIC

(Define, Measure, Analyze, Improvement, Control)

Altı Sigma Kavramı; Tanımla, Ölç, Analiz et, GeliÅŸtir, Kontrol et. Ä°ÅŸ süreçlerini ve tasarımlarını geliÅŸtirmek, optimize etmek ve stabilize etmek için kullanılan, veri tabanlı bir iyileÅŸtirme döngüsüdür.

DMS

(Document Management System)

Belge Yönetimi Sistemi (Document Management System), belgeleri takip etmek, yönetmek, depolamak ve aynı zamanda da kağıt kullanımını azaltmak için kullanılan bir sistemdir. Büyük bir kısmı, yaratılan farklı versiyonları ve kullanıcılar tarafından yapılan deÄŸiÅŸikliklerin kaydını da tutar (geçmiÅŸ takibi). Dijital belgelerin yönetimi söz konusu olduÄŸunda, bu tür sistemler bilgisayar programı tabanlı olmaktadır.

Doğrudan Sayısal Kontrol

(DNC) (Direct Numerical Control)

Dağıtılmış Sayısal Kontrol olarak da bilinen DNC, CNC makine aygıtlarını aÄŸla baÄŸlamak için kullanılan yaygın bir üretim terimidir. Bazı CNC makine kontrolörlerinde, kullanılabilir hafıza, ÅŸekillendirme programları için fazla küçüktür (mesela karmaşık yüzeyleri ÅŸekillendirmek için), bu durumda program ayrı bir bilgisayarda depolanır ve her seferinde bir blok olacak ÅŸekilde doÄŸrudan makineye gönderilir. EÄŸer bilgisayar birden fazla makineye baÄŸlıysa, programları makinelere istenen ÅŸekilde dağıtabilmektedir.

Döngü Süresi

(Cycle Time)

Bir üretim hattında baÅŸarılı birimler üretmek için gereken süredir. Åžirket ve müÅŸterisi tarafından tanımlanan, bir iÅŸlemin başından sonuna kadar geçen toplam süre olarak da tanımlanabilmektedir.

Döngü süresi, bir birimin sonuca yaklaşırken geçirdiÄŸi iÅŸlem süresini ve bir sonraki eylem için beklerken harcanan süreyi de kapsar.

DRP

Bkz. Dağıtım Kaynakları Planlaması

DSS

(Decision Support System)

Karar Destek Sistemi (Decision Support System), iÅŸyerlerine özgü karar alma aktivitelerini destekleyen bir bilgi sistemidir. DSS, (genelde orta ya da daha yüksek yönetimi olan) bir ÅŸirketin; yönetim, operasyon ve planlama kısımlarına hizmet eder. Bununla birlikte, yapılandırılmamış ya da yarı-yapılandırılmış karar problemleri gibi durumlarda, insanların önceden kolay kolay tespit edilemeyen ya da hızla deÄŸiÅŸen sorunlar karşısında karar almalarına yardımcı olur. Karar destek sistemleri tamamen bilgisayar tabanlı ya da insan gücüyle çalışabildiÄŸi gibi, ikisinin bir kombinasyonuyla da çalışması mümkündür.

Duruma Dayalı Gözlemleme

(CBM) (Condition-based Monitoring)

Gözlemlenen duruma dayanarak bir arızanın geliÅŸip geliÅŸmeyeceÄŸini belirlemek için, ekipman parametrelerini gözlemleme sürecidir.

Duruma Dayalı İşleyişler

(CBO) (Condition-based Operations)

Varlık ve süreç parametrelerini gözlemleyerek iÅŸleyiÅŸi geliÅŸtirme anlamına gelmektedir.

Düzeltici ve Önleyici Eylemler

(CAPA) (Corrective and Preventive Actions)

Düzeltici Eylem Önleyici Eylem olarak da bilinmektedir ve Ä°yi Üretim Uygulamaları (GMP) içindeki bir kavramdır. CAPA, meydana gelmelerini (önleyici eylem) ya da tekrarlanmalarını önlemek için (düzeltici eylem) aykırılıkların (hataların ve/veya sapmaların) sistematik incelemesine odaklanır. Düzeltici ve koruyucu eylemlerin etkili olduÄŸundan emin olmak için, gerçekleÅŸtirilecek eylemleri tanımlamada hatalı durumun sistematik olarak araÅŸtırması esastır.

​

CAPA, genel kalite yönetimi sisteminin (QMS) bir parçasıdır. Sorun tespiti, düzeltici eylem talebi, temel neden analizi ve sonlandırma/çözümlemenin yanı sıra eylemin etkililiÄŸinin ölçümüyle de ilgili bir iÅŸ sürecidir. CAPA, var olan uyumsuzluÄŸun, hatanın ya da diÄŸer istenmeyen durumların tekrar yaÅŸanmasını önlemek amacıyla yapılan eylemler bütünüdür.

 

E

E-CRM

Elektronik-CRM, yani MüÅŸteri Ä°liÅŸkileri Yönetimidir.

E/E/PES

Elektrik / Elektronik / Programlanabilir Elektronik Güvenlikle Ä°lgili Sistemlerdir. IEC 61508 adıyla da bilinmektedir ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından yayınlanan ve güvenlikle ilgili sistemler olarak adlandırılan otomatik koruma sistemlerinin nasıl uygulanacağı, tasarlanacağı, yerleÅŸtirileceÄŸi ve sürdürüleceÄŸiyle ilgili yöntemlerden oluÅŸan uluslararası bir standarttır.

EAI

(Enterprise Data Warehouse)

bkz. Kurumsal Uygulama Entegrasyonu.

EAM

(Enterprise Asset Management)

bkz. Kurumsal Portföy Yönetimi.

ECO

(Engineering Change Order)

bkz. Teknik DeÄŸiÅŸiklik Sırası.

EDDL

(Electronic Device Description Language)

Elektronik Cihaz Tanımı Dili (Electronic Device Description Language). Bir iÅŸletim sisteminde, cihaz durumu, teÅŸhis verileri ve yapılandırma ayarları gibi ekipman parametrelerinin ve akıllı saha yerleÅŸtirmesinin, dijital iletiÅŸim özelliklerini tanımlamakta kullanılan metin tabanlı bir dildir.

EDI

(Electronic Data Interchange)

Elektronik Veri DeÄŸiÅŸimi (Electronic Data Interchange), iÅŸyerlerinde eskiden kağıt üzerinde yapılan sipariÅŸ formu ve faturalama gibi iÅŸlemlerin, elektronik olarak yapılmasıdır. EDI için getirilen teknik standartlar, tarafların bu tarz iÅŸlemleri özel ayarlamalar yapmalarına gerek kalmadan gerçekleÅŸtirebilmesini kolaylaÅŸtırmaktadır.

EDMS

(Electronic Document Management System/Software)

Kurumsal Belge Yönetimi Sistemi ya da Elektronik Belge Yönetimi Sistemidir (EBYS).

EDW

(Enterprise Data Warehouse)

Kurumsal Veri Ambarı (Enterprise Data Warehouse), veri analizi ve raporlama için kullanılan bir sistemdir. Ä°ÅŸ zekasının ana bileÅŸenlerinden biri olarak kabul edilir. EDW (ya da DW), bir ya da daha fazla farklı kaynaktan gelen entegre verilerin merkezi havuzudur. Ä°ÅŸletme genelindeki çalışanlar için analitik rapor yaratmada kullanılan güncel ve geçmiÅŸ veriyi tek bir yerde depolar.

EH&S

(Environmental Health and Safety)

Kurumların yürüttüÄŸü çevre saÄŸlığı ve güvenliÄŸi çalışmalarıdır.

Ekonomik Sipariş Miktarı

(EOQ) (Economic Order Quantity)

Bireysel sipariÅŸ kaynaklı maliyetleri, envanter taşıma maliyetleri ile dengelemeye çalışan çok boyutlu bir modeldir. Yıllık talebin kök iki katının sipariÅŸ maliyetiyle çarpımını, envanter taşıma maliyetinin (yüzde olarak) birim maliyetle çarpımına bölerek elde edilmektedir.

Elektronik Çalışma Talimatları

(EWI) (Electronic Work Instructions)

Kağıt tabanlı yöntemin aksine, öÄŸrenmeyi daha etkileÅŸimli ve keyifli hale getirmek için; videolar, görüntüler ve 3D görselleÅŸtirme ve simülasyon yazılımı ÅŸeklindeki görsel araçlardır.

Elektronik Tasarım Otomasyonu

(EDA) (Electronic Design Automation)

Elektronik Bilgisayar Destekli Tasarım olarak da adlandırılmaktadır. Baskılı devre kartları ve entegre devreler gibi sistemleri tasarlamak için kullanılan bir yazılım aracıdır.

Elektronik Toplu Kayıt

(EBR) (Electronic Batch Record)

Üretilen her partiye mahsus üretim verisini ortak bir belgede toplama yöntemi. Belge; kullanıcı tarafından elle girilen veriyle, önceden tanımlı veri kaynaklarından kurtarılan verilerin, otomatik olarak girilmesiyle tamamlanır.

Elektronik Veri Takası

(EDI) (Electronic Data Exchange)

Yapılandırılmış verinin, anlaÅŸmaya varılmış bir mesaj standartı vasıtasıyla, bir bilgisayar sisteminden diÄŸerine insan müdahalesi olmaksızın aktarımıdır.

En Ä°yi Uygulamalar

(Best Practices)

Tekrar eden prosedürler yoluyla zaman içinde çok sayıda insana kendini kanıtlamış, bir görevi en verimli (en az çabayla) ve en etkili (en iyi sonuçlarla) ÅŸekilde tamamlayacak yol olarak ifade edilmektedir.

Endüstri 4.0

(Industry 4.0)

Nam-ı diÄŸer Industrie 4.0, Alman üretiminde verimliliÄŸi ve rekabeti geliÅŸtirme hedefiyle Almanya’da ortaya çıkmıştır. Ancak, o zamandan beri tüm dünyada üretimde otomasyon ve veri takasının güncel trendlerini temsilen kullanılmaktadır.

Endüstriyel HaberleÅŸme Protokolleri

(Fieldbus)

Gözden geçirilmiÅŸ, istisnai veya yoklamalı olay temelinde, endüstriyel ekipmanı hem denetleyicilerle hem de eÅŸ düzeydeki cihazlarla baÄŸlamaya yarayan dijital bir aÄŸ olarak nitelendirilmektedir.

Endüstriyel Nesnelerin Ä°nterneti

(IIoT) (Industrial Internet of Things)

Nesnelerin Ä°nterneti, olay odaklıdır ve kendi kendini iyileÅŸtiren bir sistemin aktif katılımcısı olmak adına, her cihaza -akıllı telefonlardan, akıllı raflara ya da sensörlü otomasyon kontrollerine- yetki verir .

Envanter Operasyonları Yönetim Modeli

(Inventory Operations Management Model)

Bu model, spesifik bir ambarın faaliyetlerini ve o ambarın otomasyon sistemleri ve manuel veri takasları (yani kağıt üzerinden) tarafından nasıl desteklendiÄŸini analiz eder. Her bir faaliyetten hangi departmanların ya da kiÅŸilerin sorumlu olduÄŸunu tanımlar, veri takasını nitelendirir ve sistem kullanıcılarını/sahiplerini listeler.

EPCM

(Engineering Procurement & Construction Management)

Mühendislik, Tedarik ve Ä°nÅŸaat Yönetimi (Engineering Procurement & Construction Management).

EPE

(Equipment Procedural Elements)

Ekipmanların Prosedür Unsurları (Equipment Procedural Elements).

Esnek Üretim Sistemi

(Flexible Manufacturing System)

Ä°steÄŸe özel üretim gerekliliklerine (örneÄŸin sipariÅŸ büyüklüÄŸü 1 olan üretim için), tedarik ve taleplerdeki deÄŸiÅŸikliklere hızlıca tepki verebilen, esnek olabilen bir üretim sistemidir.

 

F

FAT

Fabrika Kabul Testi (Factory Acceptance Testing), montaj iÅŸlemi sırasında ve sonrasında ekipmanın tasarım özelliklerine uygun olarak yapıldığını ve çalıştığını doÄŸrulayarak ekipmanları deÄŸerlendiren bir süreçtir.

FIFO

Ä°lk Giren Ä°lk Çıkar (First In Fırst Out) için bir kısaltma olan FIFO, en eski (ilk) girdinin ya da sıranın “baÅŸ”ındakinin ilk olarak iÅŸlendiÄŸi, veri arabelleÄŸini organize etmek ve yönlendirmek için kullanılan bir yöntemdir.

FMEA

bkz. Hata Türleri ve Etkileri Analizi.

FMECA

FMEA’nın Hata Türleri, Etkileri ve Kritiklik Analizi (Failure Mode, Effects and Criticality Analysis) olarak adlandırılan uzantısı.

 

G

Geriye DoÄŸru Çizelgeleme

Bir üretim çizelgesi oluÅŸturmak için; gereken teslim zamanından geriye dönülerek, belirlenen zamanı karşılayacak ÅŸekilde baÅŸlangıç zamanına doÄŸru gidilmesi yöntemidir.

Gıda ve Ä°laç Ä°daresi

(FDA) (Food and Drug Administration)

Amerika BirleÅŸik Devletleri SaÄŸlık ve Ä°nsani Hizmetler Bakanlığı tarafından; ABD’de üretilen ya da satılan gıdaların, besin takviyelerinin, ilaçların, aşıların, biyolojik tıbbi ürünlerin, kan ürünlerinin, tıbbi cihazların, radyasyon yayan cihazların, veterinerlik ürünlerinin ve kozmetik ürünlerinin güvenliÄŸini düzenlemek ve denetlemekten sorumlu bir devlet kurumudur.

​

H

HAACP

Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Hata Türleri ve Etkileri Analizi

(FMEA) (Failure Modes and Effects Analysis)

Olası sorunları hafifletmenin ve ürünün ya da sistemin kalitesini artırmanın daha kolay olduÄŸu erken aÅŸamalarda, kalite ve güvenilirlik problemlerini analiz etmek için kullanılan bir metodolojidir.

​

FMEA olası hata türlerini tanımlar ve ürün ya da sistem operasyonu üzerindeki etkilerini belirler. Daha sonra da hataları azaltmak için eylemler tanımlar. Ä°lk ve en önemli adım neyin yanlış gidebileceÄŸini öngörmektir, ardından da hataları ciddiyetine ve olma ihtimaline göre sınıflandırmaktadır. Hata türlerini tespit etmek, geliÅŸtirme takımının minimum çaba ve kaynak tüketimiyle o hataları dışarıda bırakarak tasarım yapabilmesini saÄŸlar (böylece geliÅŸtirme zamanı ve masrafı düÅŸmüÅŸ olur). FMEA, üretim endüstrilerinde ürün yaÅŸam döngüsünün farklı aÅŸamalarında sıkça kullanılmaktadır.

HAZOP

Tehlike ve Ä°ÅŸletilebilirlik Çalışması (Hazard and Operability Study).

HCS

Karma Kontrol Sistemleri (Hybrid Control Systems).

HMI

Ä°nsan Makine Arayüzü (Human Machine Interface). Ayrıca Adam-Makine Arayüzü (Man-Machine Interface, MMI) ya da Kullanıcı Arayüzü (User Interface, UI) olarak da bilinmektedir.

HSE

SaÄŸlık, Güvenlik ve Çevre (Health, Safety and Environment).

 

I

IaaS

(Infrastructure as a Service )

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), internet üzerinden sanallaÅŸtırılmış bilgi iÅŸlem kaynakları saÄŸlayan bir bulut biliÅŸim biçimidir. IaaS, hizmet olarak yazılım (SaaS) ve hizmet olarak platform (PaaS) ile birlikte bulut biliÅŸim hizmetlerinin üç ana kategorisinden biridir.

IDEFO

Ä°ÅŸlev Modellemesi için Entegrasyon Tanımı (Integration Definition for Function Modeling). Analiz, geliÅŸtirme, yeniden yapılandırma ve bilgi sistemlerinin entegrasyonu, iÅŸ süreçleri ya da yazılım mühendisliÄŸi analizleri için iÅŸlevsel bir modelleme dili sunan üretim fonksiyonlarını tanımlamak adına kullanılan iÅŸlev modellemesi metodolojisidir.

​

IDEF0 da yazılım mühendisliÄŸi alanında IDEF modelleme dilleri ailesinin bir parçasıdır ve iÅŸlevsel modelleme dili Yapısal Çözümleme ve Tasarım TekniÄŸi (Structured Analysis and Design Technique, SADT) üzerine kuruludur.

IEC

Uluslararası Mühendislik Konsorsiyumu (International Engineering Consortium) ya da Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (International Electrotechnic Commission).

IEC 61131-3

Programlama dilleriyle ilgilenen ve iki grafik, iki de metin bazlı PLC programlama dili standardı tanımlayan IEC 61131’in 3. bölümüdür.

IEC 61508

Elektrikli ve/veya elektronik elemanlardan oluÅŸan sistemlerin, iÅŸlevsel güvenliÄŸi için oluÅŸturulmuÅŸ standarttır.

IEC 61511

Endüstriyel bir sürecin güvenliÄŸini, cihazlar aracılığıyla saÄŸlayan sistem mühendisliÄŸi uygulamalarını ortaya koyan teknik bir standarttır.

IEC 62443

ISA/IEC 62443, endüstriyel otomasyon ve kontrol sistemleri için güvenliÄŸi kapsayan ISA’in yeni bir standart serisidir.

IHS

Endüstriyel SaÄŸlık ve Güvenlik (Industrial Health and Safety).

IL

Talimat Listesi (Instruction List), IEC 61131-3 standardı tarafından desteklenen beş dilden biri.

IMS

Envanter Yönetimi Yazılımı (Inventory Management Software).

INV

Envanter (Inventory).

IOM

Envanter Operasyonları Yönetimi (Inventory Operations Management)

IPEC

BaÅŸlat, Planla, Yürüt, Kontrol Et (Initiate, Plan, Execute and Control). Bir proje yönetiminin ana faaliyetleridir.

IQ

Kurulum YeterliliÄŸi (Installation Qualification) testidir.

ISA-5.5

ISA-5.5-1985 Ä°ÅŸlem Ekranları için Grafik Semboller (Graphic Symbols for Process Displays).

ISA-84

Proses endüstrileri için güvenlik cihazlı sistemlerin uygulanışını konu alan uluslararası standarttır.

ISA-88

bkz. ANSI/ISA-88.

ISA-95

bkz. ANSI/ISA-95 ISA Standartları Projesi 95. Ä°ÅŸletme ve üretim entegrasyonu için standartları tanımlayan bir Enstrümantasyon, Sistem ve Otomasyon TopluluÄŸu Fikir BirliÄŸi Komitesidir.

ISO

Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu (International Organization for Standardization).

ISO 14000

ISO Çevre Yönetimi Standartları. Åžirketlerin iÅŸlemlerinin doÄŸaya verdiÄŸi zararı en aza indirgemeye yardımcı olan bir çevre yönetimi standardıdır.

ISO 15926

Bilgisayarlar ve sistemler arasında veri entegrasyonu, paylaşımı, takası ve el değiştirmesi standardıdır.

ISO 9000

ISO Kalite Yönetimi Standartları (Quality Management Standarts). Kalite yönetimi sistemleri için bir standartlar ailesidir.

ISPE

Uluslararası Ä°laç MühendisliÄŸi TopluluÄŸu (International Society for Pharmaceutical Engineering).

 

Ä°

Ä°leri Planlama ve Çizelgeleme

(APS) (Advanced Planning and Scheduling)

Talebi en iyi ÅŸekilde karşılamak adına verilen kısıtlamalar içinde, hammadde ve üretim kapasitesini tahsis eden üretim yönetimi sürecidir. APS özellikle, daha basit planlama yöntemlerinin çakışan öncelikler arasındaki karmaşık ödünlerin üstesinden gelemediÄŸi ortamlar için uygundur.

Ä°leri Robotik

(Advanced Robotics)

GeliÅŸtirilmiÅŸ duyular, beceriler ve zekayla donatılmış yeni bir robot sınıfıdır. Bu robotlar deneyimlerinden öÄŸrenebildikleri için, görevlerini önceden programlama yapmadan gerçekleÅŸtirebilirler. Sensörleri, çevrelerinden haberdar olmalarını saÄŸlar ve bu etraflarındaki insanlar için daha güvenlidir.

Ä°leri Süreç Denetimi

(APC) (Advanced Process Control)

Endüstriyel süreç denetimi sistemlerinde kullanılan çok çeÅŸitli teknik ve teknolojiler bütünüdür.

Ä°leri Üretim AraÅŸtırması

(AMR) (Advanced Manufacturing Research)

AMR artık Gartner’ın bir parçasıdır.

Ä°lk GeçiÅŸ Verimi

(First Pass Yield)

Önceki iÅŸlere göre, incelemeleri iyi bir sonuçla geçen iÅŸlemin sonuç yüzdesi. Bireysel iÅŸlem bölgelerinin verimliliÄŸinin bir ürünüdür.

Ä°nsan Makine Arayüzü

(HMI) (Human Machine Interface)

Bir üretim ya da proses kontrol sisteminde kullanıcı arayüzü olarak davranan bir yazılım/donanım sistemi. Endüstriyel kontrol ve gözlem sisteminin grafik tabanlı bir görselleÅŸtirmesini sunabilir. Ayrıca adam-makine arayüzü (MMI) ya da kullanıcı arayüzü (UI) olarak da bilinmektedir.

Ä°rsaliye

(Dispatch List)

Bir iÅŸ merkezi için, teslim tarihi, kritik oranı ve diÄŸer birtakım hususları baz alarak, sipariÅŸleri üretilme sıralarına göre dizen üretim önceliÄŸi çizelgesidir.

Ä°ÅŸ Etmenleri

(Business drivers)

Ä°ÅŸletmenin, stratejisinin baÅŸarılı olması için iyi olması gereken unsurlardır (kritik baÅŸarı faktörleri olarak da adlandırılır).

Ä°ÅŸ Gereksinimleri Belgesi

(BRD) (Business Requirements Document)

Bir uygulamayı veya sistemi iÅŸletme faydası açısından tanımlayan bir gereksinim beyannamesidir. Ayrıca bir kullanıcı gereksinim beyannamesine (URS) alternatif veya ek olarak kullanılır.

Ä°ÅŸ Hizmetleri

(SOA Katmanı) (Business Services, SOA Layer)

SOA mimarisinin bir unsurudur. Bu, temel IT sistemlerine “öncülük” eden hizmetleri içeren, entegrasyon katmanının üstündeki soyutlama katmanıdır. Bu hizmetler SOA içinde çalışmakta ve iÅŸ uygulamalarını saran Web Hizmeti Tanımlama Dili (WSDL) kullanarak temsil etmektedir. Ä°ÅŸ hizmetleri, Ä°ÅŸ Süreci Åžablonları tanımında açıklanan bileÅŸik üretim uygulamalarının birleÅŸimi için yapı taÅŸları olduÄŸundan, üretim sistemleri entegrasyonu için önemlidir.

Ä°ÅŸ Nesnesi Belgeleri

(BOD) (Business Object Documents)

AGIS tarafından sağlanan genel XML mesaj yapısı, aşağıdaki yeniden kullanılabilir bileşenlere dayanan bir mesaj mimarisi sağlar:

  • Ä°simler, ortak bir iÅŸ nesnesini tanımlar ve tüm isimler tarafından paylaşılan, temel yapı taÅŸları olan bileÅŸenlerden oluÅŸur.

  • Fiiller, isme uygulanan iÅŸlemi tarif eder.

Ä°ÅŸ Performansı Yönetimi

(BPM) (Business Performance Management)

Ä°ÅŸletmelerin stratejik hedefleri tanımlamasına ve sonrasında bu hedeflere göre performansı ölçmesine ve yönetmesine yardımcı olan, teknoloji destekli bir dizi yönetimsel ve analitik süreç. Temel BPM süreçleri, stratejiyle baÄŸlantılı temel performans göstergelerinin finansal ve operasyonel planlamasını, konsolidasyon ve raporlamasını, iÅŸ modellemesini, analizini ve izlenmesini içerir.

​

BPM, çeÅŸitli kaynaklardan gelen verilerin birleÅŸtirilmesini, sorgulanmasını ve analiz edilmesini, ardından da sonuçlarını uygulamaya geçirilmesini içerir. Daha iyi geri bildirim döngüleri oluÅŸturarak, süreçlerin iyileÅŸtirilmesini saÄŸlar. Sürekli ve gerçek zamanlı incelemeler, sorunları büyümeden önce tanımlamaya ve gidermeye yardımcı olabilir.BPM, ÅŸirketlerin, proje ve çalışanlarının operasyonel hedeflere karşı verimliliÄŸini izlemelerine yardımcı olan temel performans göstergeleri (KPI'lar) sunar. MESA, üretim süreçleri için performansı ölçmek adına “MESA Fark Yaratan Ölçüler” adıyla bir ölçü seti oluÅŸturmuÅŸtur.

Ä°ÅŸ Süreci Modelleme Formülü

(BPMN) (Business Process Modeling Notation)

Üretimde uygulanabilir iÅŸ süreçlerini temsil eden bir Ä°ÅŸ Süreci Modellemesi standardıdır. Aynı zamanda endüstri standartları içindeki iÅŸ süreçlerini de temsil etmektedir.

Ä°ÅŸ Süreci Modellemesi

(BPM) (Business Process Modeling)

Bir ÅŸirketin iÅŸ süreçlerinin analizi ve ÅŸematik çizimi olan BPM; genellikle süreç verimliliÄŸini ve kalitesini artırmak isteyen, iÅŸ analistleri ve yöneticileri tarafından gerçekleÅŸtirilir.

​

BPM tarafından belirlenen süreç iyileÅŸtirmeleri, bilgi iÅŸlem teknolojisinin dahil edilmesini gerektirebilir veya gerektirmeyebilir, ancak bu durum bir süreç yöneticisi yaratarak iÅŸ sürecinin modellenmesi ihtiyacına dair yaygın bir çözümdür. Üretim sistemlerinde, BPM modele de üretim sürecinin kendisine de uygulanabilir, böylece hem analizi hem de süreç kontrolü desteklenmiÅŸ olur.

Ä°ÅŸ Süreci Åžablonları

(SOA Katmanı) (Business Process Templates, SOA Layer)

SOA mimarisinin bir unsurudur. Ä°ÅŸ süreci katmanı, bileÅŸik uygulamalar yaratmak için iÅŸ hizmetleri katmanındaki hizmetleri bir araya getirerek, yaratılan iÅŸ süreçlerini içerir.

​

BileÅŸik uygulamalar, SOA içinde uygulama geliÅŸtirmesi yapmanın yeni bir yoludur. BileÅŸik uygulamalar, üretim sistemlerinde ve “Üretim 2.0” bakış açısından önemlidir, çünkü hem üretim tesislerinde hem de iÅŸletme uygulamalarındaki kapasiteleri, kullanım senaryoları uygulamak için yaratılabilirler.

Ä°ÅŸ Zekâsı

(BI) (Business Intelligence)

Veriye eriÅŸim saÄŸlamak, veriyi analiz etmek, depolamak ve toplamak için kullanılan uygulama ve teknolojiler kategorisidir.

Ä°ÅŸbirlikçi ya da Güncel Ä°yi Üretim Uygulamaları

(cGMP) (Collaborative, or Currently, Good Manufacturing Practices)

Gıda ve eczacılık ürünlerinin kalite kontrol testleri ve üretiminin yönetimi ve devlet kontrollerine dair dünya çapında kullanılan bir terimdir.

Ä°ÅŸbirlikçi Üretim

(Collaborative Manufacturing)

Bir üretim ÅŸirketinin içinden; tedarikçilerine, müÅŸterilerine ve ortaklarına uzanan, uçtan uca iÅŸi ve tedarik zinciri sürecini düzene sokup, alınacak kararlar için daha kapsamlı ve tutarlı bir bilgi sunan, bireyler ve organizasyonlar için ortak faydaya dayalı bir stratejidir.

Ä°ÅŸgücü Yönetimi

(Labor Management)

Kalifiyelerine, çalışma biçimlerine ve iÅŸ ihtiyaçlarını baz alarak, personel kullanımını vardiya sırasında takip etme ve yönetme olarak açıklanmaktadır.

​

Personelin en yeni zaman dilimindeki durumunu verebilir. Zaman ve katılım rapor ile sertifika takibini içermekle birlikte, malzeme hazırlığı ya da araç gereç odasındaki iÅŸler gibi dolaylı aktivitelerin takibini de yapabilir. Optimal atamaları belirlemek için kaynak tahsisiyle etkileÅŸim de kurabilmektedir.

Ä°ÅŸletmeden Tüketiciye

(B2C) (Business to Consumer)

Ä°nternette, e-ticaretin perakende kısmını anlatmak için kullanılan en yaygın terimdir. Ancak, B2C aynı zamanda toptancılarla birlikte, üretimin ve nakliyenin doÄŸrudan tüketiciye gitmesini saÄŸlayan fabrikadan halka satış sözleÅŸmelerine katılmış üreticiler için de geçerlidir.

Ä°ÅŸletmeden Üretime Biçimlendirme Dili

(B2MML) (Business to Manufacturing Markup Language)

Dünya genelinde IEC/ISO 62264 olarak bilinen ANSI/ISA-95 standart ailesinin bir XML uygulamasıdır. B2MML, veri modellerini ISA-95 standartlarında uygulayan Dünya Çapında Web Konsorsiyumu’nun (World Wide Web Consortium) XML ÅŸemasını kullanarak yazılan XML ÅŸemaları setidir. B2MML, ANSI/ISA-95.00.02-2001’in eksiksiz bir uygulamasını saÄŸlar.

​

Bölüm 1 ve Bölüm 2’deki tüm nesne modelleri ve nesneler B2MML’de uygulanmıştır. B2MML, ANSI/ISA-95.00.02-2001 ile aÅŸağıdaki ÅŸekilde uyum saÄŸlar;

​

  • tB2MMl, ANSI/ISA-95.00.01-2000 Madde 7’de tanımlanan terminolojiyi kullanır.

  • tB2MML, ANSI/ISA-95.00.02-2001 Madde 4’te tanımlanan özellikleri kullanır.

  • tB2MML’in hiyerarÅŸik yapısı, unsur isimleri ve özellik isimleri kısmen ANSI/ISA-95.00.02-2001’deki nesne modelleri, nesneler ve özelliklerle uyumludur. Kısmi uyumluluk, WBF ÅŸemalarında kullanılan önerilerin yanı sıra, Dünya Çapında Web Konsorsiyumu’nun XML ÅŸema önerileri tarafından getirilen kısıtlamalardan kaynaklanmaktadır.

Ä°ÅŸletmeden Ä°ÅŸletmeye

(B2B) (Business to Business)

Ä°ÅŸletmeden tüketiciye (Bkz. B2C) veya iÅŸletmeden hükümete (B2G) yapılan elektronik ticaretin aksine, iÅŸletmeler arasındaki elektronik ticaret iÅŸlemlerini tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

İşlevsel Dağılım Yapısı

(FBS) (Functional Breakdown Structure)

Kapsamlı bir görevi yerine getirmesi için ele alınan her bir iÅŸlevin, yapılandırılmış ve modüler ÅŸekilde dağıtılmasıdır. Ayrıca görevin herhangi bir altkümesi için de kullanılmaktadır. Ä°ÅŸ dağılımı yapısının (WBS) aksine, FBS iÅŸlev odaklı bir aÄŸaçtır, ürün odaklı deÄŸil.

Ä°yi Üretim Uygulamaları

(GMP) (Good Manufacturing Practices)

Gıdaların, ilaçların ve tıbbi cihazların, üretim ve kalite kontrol yönetimi ile denetimi için dünya çapında kullanılan terimdir. GMP'ler, üretimin bir ürünün kalitesini hangi açılardan etkileyeceÄŸini özetleyen rehberlerdir.

 

J


 

K

Kaizen

GeliÅŸim anlamındaki Japonca terim; herkesi -yöneticileri ve çalışanları- kapsayan sürekli geliÅŸimi ifade eder.

Üretimde Kaizen ise; makinelerde, iÅŸgücünde ve üretim yöntemlerinde fazlalığı bulup çıkartmakla iliÅŸkilendirilir.

Kanban

Yalın ve tam vaktinde üretimle alakalı bir kavramdır. Kanban bir aksiyonu tetiklemek için kullanılan sinyal sistemidir. Tarihsel olarak bir nesneye olan ihtiyacın sinyalini vermek için kartlar kullanılmaktadır. Ancak, plastik iÅŸaretleyiciler (Kanban kareleri), toplar (çoÄŸunlukla golf topları), boÅŸ el arabası gibi araçlar ya da zemindeki bir konum; hareketi, üretimi ya da fabrikadaki bir birimin tedariÄŸini tetikleyebilir.

Kanonik Model

(Canonical Model)

Ä°yi tanımlanmış bir standart tanımını, bu durumda takas edilen verileri temsil eden standart tanımı izler. Üretime uygulanabilirlikte, operasyonel veri depoları için ya da iÅŸletme içindeki sistemler arasında depolanan veya deÄŸiÅŸtirilen üretim bilgilerinin temsilini normalleÅŸtirmek adına, bilgi entegrasyonu için genellikle kanonik bir model tanımlamak istenir. ISA-95 gibi standartlar bu tarz bilgi modelleri için temel olarak kullanılmaktadır.

Kapasite Planlaması

(Capacity Planning)

Kapasite Gereklilikleri Planlaması olarak da adlandırılmaktadır. Bir organizasyon için, verilen talep ölçüleri içinde (üretim çizelgesi gibi) üretim gerekliliklerini belirleme sürecidir.

Karma Ä°ÅŸlem

(Hybrid Process)

Sürekli, parti halinde ve kesikli üretimin bir kombinasyonu olarak tanımlanmaktadır (örneÄŸin; bir meyve suyu üretmek ve satış için ambalajlamak).

Katmanlı Üretim

(Additive Manufacturing)

3B yazıcılar. Tek bir üretim adımında, özellikle karmaşık geometrilerden veya ürünleri birden fazla malzemeden oluÅŸan üreticilere destek saÄŸlamaktadır. Bununla birlikte, yüksek düzeyde özelleÅŸtirilmiÅŸ ürünler için de daha verimli üretim süreçleri vaat etmektedir.

Kaynak Listesi

(BOR) (Bill of Resources)

Satılabilir bir ürünü tamamlamak için gereken kaynakların (iÅŸ gücü gibi) bir listesidir. BOR, kritik kaynakları vurgulayarak üretim kaynak planlamasında (MRP II) ve kurumsal kaynak planlamasında (ERP) iÅŸleri öncelik sıralamasına koymak ve çizelgeye oturtmak için yapılan kapasite planlamasında kullanılmaktadır.

Kesikli Süreç

(Discrete Process)

Üretilen münferit ürünlerin, kolayca tanımlanabildiÄŸi bir üretim sürecidir (örneÄŸin; bir cep telefonu, pil, tıbbi aygıt).

Kesikli Üretim

(Discrete Manufacturing)

Genellikle münferit, ayrı birim üretimi, düÅŸük birim hacmi, yüksek ürün karmaşıklığı, deÄŸiÅŸken teslim süreleri olan ve stoktan ziyade sipariÅŸe göre üretim ile karakterize edilen üretim ortamıdır.

Kesinti

(Downtime)

Ekipmanların tamire ihtiyaç duymasından dolayı makinenin çalışmadığı zaman dilimidir.

Kimya Endüstrisi Veri Takası

(CIDX) (Chemical Industry Data Exchange)

GeçmiÅŸ yıllarda kimya endüstrisinde, elektronik ortamda güvenli bir ÅŸekilde iÅŸ yapmanın kolaylığını, hızını ve maliyetini düzeltmeye yönelik kurulmuÅŸ olan ve kâr amacı gütmeyen bir endüstri odak grubudur. 2008’de CIDX, IP’sini ve standartlarını OAGi’ye aktararak kuruluÅŸun varlığını sonlandırmıştır.

Knoop

Özellikle mekanik sertlik testi amacıyla, sadece küçük bir girinti yapılabilen kırılgan malzemeler veya ince tabakalar için kullanılan bir mikro sertlik testidir.

Konsept Teslimat

(Concept-to-Delivery)

Yeni bir ürün sunmak için, yeni üretim süreçlerinin oluÅŸturulmasıdır.

Kontrol Planı

(Control Plan)

Kalite yönetimi sürecinin bir parçasıdır. Kontrol planı, gözlemlenen parametreleri, örnek boyutlarını ve frekansları tanımlamaktadır.

Kontroller

(Controls)

Genellikle, Dağıtılmış Kontrol Sistemleri (DCS), Programlanabilir Akıllı Kontrol Cihazları (PLC), Dağıtılmış Sayısal Denetim (DNC), Merkezi Denetim ve Veri Toplama (SCADA) sistemleri ile üretimi kontrol etmek için tasarlanmış diÄŸer bilgisayarlı süreç denetimlerinden oluÅŸan, karma donanım/yazılım sistemleridir.

Koordinat Ölçme Makinesi

(CMM) (Coordinate Measuring Machine)

Bir operatör tarafından manuel olarak ya da bilgisayarla kontrol edilen, bir nesnenin fiziksel geometrik özelliklerini ölçmeye yarayan aygıttır. Makinenin üçüncü hareketli eksenine takılan bir sonda, ölçümleri tanımlar. Sondalar mekanik, optik, lazer ya da beyaz ışıklı olabilmektedir.

Kritik BaÅŸarı Faktörü

(CSF) (Critical Success Factor)

Bir kuruluÅŸun ya da projenin misyonunu gerçekleÅŸtirmesi için gerekli olan unsurlardır. Bir iÅŸin baÅŸarıya ulaÅŸmasını garantilemek için kritik faktörler ya da eylemler önem arz etmektedir.

Kritik Kalite Karakteristikleri

(CTQ) (Critical-to-Quality)

MüÅŸteriyi tatmin etmek için, performans standartları ya da ÅŸartname kısıtları karşılanması gereken bir ürünün ya da iÅŸlemin temel ölçülebilir özellikleridir.

Kurumsal Belge Yönetimi Sistemi

(EDMS) (Enterprise Document Management System)

Kurumsal Belge Yönetimi Sistemi (EDMS) (Enterprise Document Management System).

Kurumsal Kalite Yönetimi Sistemi

(EQMS) (Enterprise Quality Management System)

QMS için gereken birçok fonksiyonu otomatize eden bir kurumsal yazılım kategorisidir. Üretim ve deÄŸer zinciri boyunca, kalite ve uyum için veri süreçleri ile iÅŸ süreçlerini yönetir.

​

EQMS fonksiyonları, olumsuz kalite durumları ve uygunsuz ürünlerin araÅŸtırılmasını saÄŸlar. Aynı zamanda, baÄŸlantılı düzeltme eylemlerinin ve risk azaltmanın kontrolünü kolaylaÅŸtırır.

Kurumsal Karne

(Balanced Scorecard)

Robert S. Kaplan ve David P. Norton tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. Muhasebe, müÅŸteri, ÅŸirketin dahili iÅŸ süreci ve çalışanların öÄŸrenme ve büyüme perspektiflerinin kombinasyonuna bakarak, kurumsal baÅŸarıyı analiz eden bir iÅŸ performansı ölçüm ve yönetim sistemidir.

Kurumsal Kaynak Planlaması

(ERP) (Enterprise Resource Planning)

Üretim, sipariÅŸ girdisi, alacak ve borç hesapları, genel muhasebe, satın alım, depolama, nakliye ve insan kaynakları için bir planlama sistemidir. Ä°ÅŸin tüm kaynaklarını, bilgilerini ve iÅŸlevlerini koordine etmek ve yönetmek için, organizasyon genelinde bir bilgisayar yazılımı sistemi (SAP vb.) kullanılması yöntemidir.

Kurumsal Portföy Yönetimi

(EAM) (Enterprise Asset Management)

DeÄŸeri en üst düzeye çıkartmak için, bir kuruluÅŸun fiziksel varlıklarının ömrü boyunca optimal ÅŸekilde yönetilmesi uygulamasıdır. EAM; tasarımı, yapımı, hizmete sokmayı, operasyonları, bakımı ve bir atölyenin, ekipmanın ya da tesisin hizmetten çıkarılmasını veya deÄŸiÅŸtirilmesini kapsar. “Kurumsal” ifadesi ile departmanlar, mekanlar, tesisler ve bazı durumlarda iÅŸ birimleri arası portföy yönetimi anlatılmaktadır. Varlıkları, tesisler arası yöneterek; organizasyonel faydayı ve performansı artırırken sermaye maliyetini düÅŸürür. Aynı zamanda portföyle alakalı iÅŸlem masraflarını azaltır, portföy ömrünü uzatır ve düzenli olarak ROA’yı (aktif karlılık) geliÅŸtirir.

Kurumsal Uygulama Entegrasyonu

(EAI) (Enterprise Application Integration)

Yazılım ve bilgisayar sistemlerinin mimari prensiplerini kullanarak oluÅŸturulmuÅŸ olan, bir grup kurumsal bilgisayar uygulamasının entegrasyonudur. “Topla ve dağıt (hub and spoke)” entegrasyon yöntemi, yani iletiÅŸimin nihai hedefine varmadan önce tek bir merkezi noktadan geçmesidir. Merkez (hub), mesajı nihai hedefine göndermeden önce yönlendirme, dil çevirisi, sıralama iÅŸlemleri ve mesajın içeriÄŸiyle protokolüne aracılık etmekten sorumludur.

Kurumsal Veri Ambarı

(EDW) (Enterprise Data Warehouse)

Konsolide veri analizi için birden fazla operasyonel veri kaynağından entegre edilmiÅŸ, iÅŸletme geneli bilgileri içeren veri havuzudur. DEW genellikle müÅŸteriler, ürünler ve satışlar gibi birkaç konunun birleÅŸiminden oluÅŸur ve 50 GB ile 1 TB arası boyutlarda deÄŸiÅŸebilmektedir.

Kurumsal Veri Yolu

(ESB) (Enterprise Service Bus)

Entegrasyon mesajlarını takas etmek için kullanılan standart modeldir. ESB, farklı dillerde yazılmış ve farklı platformlarda çalışan yazılımların baÄŸlanmasını saÄŸlar.

​

Üretim ortamlarında ESB üzerinden iletilen hizmetler; veri takası yapabilir, metrik ve iÅŸ akışı ya da iÅŸ proses motoru saÄŸlayabilir.

Kurumsal Üretim Zekası

(EMI) (Enterprise Manufacturing Intelligence)

Endüstriyel dünyaya uyarlanmış bir iÅŸ zekası uzmanlığıdır. Bazen sadece “Üretim Zekası (Manufacturing Intelligence)” ya da “MI” olarak da ifade edilir.

Kurumsal Ä°ÅŸlev

(Enterprise Function)

Bir kurumu diÄŸerinden ayıran ve kuruma piyasadaki katma deÄŸerini veren iÅŸ pratiÄŸini içeren sektördür (örneÄŸin; petrol ve gaz, üretim sanayi ya da havacılık).

 

L

Laboratuvar Bilgi Yönetimi Sistemi

(LIMS) (Laboratory Information Management System)

Örneklerin, laboratuvar kullanıcılarının, cihazların, standartların ve faturalama, levha yönetimi ya da iÅŸ akışı otomasyonu gibi diÄŸer laboratuvar fonksiyonlarının yönetimi için, laboratuvarlarda kullanılan bir yazılım sistemidir.

LIFO

Son Giren Ä°lk Çıkar (Last in First out).

LISI Modeli; Bilgi Sistemlerinin Birlikte Çalışabilirlik Seviyeleri

(LISI Model)

"Levels of Information Systems Interoperability" Referans Modeli, bilgi sistemleri arasında birlikte çalışabilirliÄŸi aÅŸama aÅŸama artırmak için sunulan bir mantıksal yapı ve disiplin ya da “vade modeli (maturity model)”dir.

LLC

Toplam Maliyet (Life-Cycle Cost) Analizi, her birinin teknik uygulamalarının eÅŸit derecede uygun olduÄŸu; satın alım, sahip olma, çalıştırma, bakım ve son olarak bir nesne ya da iÅŸlemden kurtulmak konularındaki farklı alternatiflerin arasından en düÅŸük maliyetli olanı belirlemek için kullanılan bir araçtır.

Lojistik Yönetimi

(Logistics Management)

Ürünlerin akışını üretim kaynağından pazara kadar takip ve kontrol etme sürecidir.

 

M

Makine Bilgi Yönetimi Açık Sistemler Ä°ttifakı

(MIMOSA) (Machinery Information Management Open Systems Alliance)

Üretim, filo ve tesis ortamlarındaki iÅŸlemler ve bakım için açık bilgi standartlarının benimsenmesini geliÅŸtirmeye ve teÅŸvik etmeye yönelik, kar amacı gütmeyen bir ticaret birliÄŸidir.

​

MIMOSA'nın açık standartları, hem ticari hem de askeri uygulamalarda ortak varlık yaÅŸam döngüsü yönetimini mümkün kılar. MIMOSA, Kurumsal Uygulama Entegrasyonu (EAI) ve KoÅŸul Tabanlı Bakım (CBM) için, varlık ve ekipmana dair detaylı modeller de dahil olmak üzere, XML tabanlı teknik özellikler yayınlamaktadır.

Malzeme Gereklilikleri Planlaması

(MRP) (Material Requirements Planning)

Üretim Kaynakları Planlaması (MRPII) sisteminin öncülüdür.

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu

(MSDS) (Material Safety Data Sheet)

Tehlikeli malzemelerin ithalatında kullanılan ve maddenin içeriÄŸini, özelliklerini ve ilgili saÄŸlık ve güvenlik risklerini belirten bir belgedir. MSDS, denetim ve güvenli idare yöntemleri, son kullanma tarihi ve diÄŸer zamansal kısıtlamalar gibi detayları da içermektedir.

Malzeme Ä°nceleme Kurulu

(MRB) (Material Review Board)

Kullanılabilirlik endiÅŸeleri nedeniyle, bekletilen ürünü ya da satın alınan malları inceleyen ve yeniden iÅŸleme, hurda ya da iade gibi elden çıkarma yöntemlerini deÄŸerlendiren çok fonksiyonlu ekiptir.

MAP

Üretim Otomasyon Protokolü (Manufacturing Automation Protocol).

Merdiven Şeması

(Ladder Diagram)

Merdiven mantığında çalışan bir programın temsilidir.

Mesaj Odaklı Aracı Yazılım

(MOM) (Message Oriented Middleware)

Ä°stemci / sunucu mimarisinin her iki bölümünde de bulunan ve genellikle istemci ile sunucu uygulamaları arasındaki eÅŸzamansız çaÄŸrıları destekleyen yazılımdır.

Metcalfe Yasası

(Metcalfe’s Law)

AÄŸdaki bilgisayar sayısının karesi arttıkça büyüyen, aÄŸdaki olası çapraz baÄŸlantıların sayısından türetilmiÅŸtir.

MESA

Üretim Ä°ÅŸletmeleri Çözümleri DerneÄŸi (Manufacturing Enterprise Solutions Association).

MFG

Üretim (Manufacturing).

MHI(A)

American Malzeme Taşıma Sanayisi (Material Handling Industry (of America)), ABD’nin malzeme taşıma ve lojistik endüstrisini temsil eden bir ticaret birliÄŸidir.

MM

SAP ERP sistemi için bir Malzeme Yönetimi (Material Management) modülüdür.

MO&C

Üretim Operasyonları ve Denetimi (Manufacturing Operations & Control).

MOC

Üretim Operasyonları Kategorileri (Manufacturing Operation Categories).

Model Bazlı Kurum

(Model-based Enterprise)

Ä°ÅŸletme genelinde ayrıntılı ve paylaşılan 3B ürün tanımlaması üzerine kurulu, tamamen entegre ve iÅŸbirliÄŸine dayalı bir ortam vizyonudur. Amaç, konseptinden imhasına kadar ürünlerin; hızlı, kesintisiz ve uygun maliyetli yayılımını saÄŸlamaktır.

​

Bir MBE'nin temel unsurları, 3D modelini içeren tek bir dijital ana veri kümesi olması ve gerekli tüm ürün verilerinin edinme, bakım ve iÅŸlemlerin tüm yönlerinde maksimum yeniden kullanımını destekleyen güvenli ve kontrollü bir ortamda bulunmasıdır.

Model Bazlı Tanım

(Dijital Ürün Tanımı) (Model-based Definiton (Digital Product Definition))

Tek tek bileÅŸenleri ve ürün montajlarını tanımlamak (spesifikasyonlarını saÄŸlamak) için, 3D CAD yazılımı içinde 3D modeller (katı modeller, 3D PMI ve ilgili meta veriler gibi) kullanma pratiÄŸidir.

Model Bazlı Üretim

(Model-based Manufacturing)

Ürün tasarımını tanımlayan, 3D modellerin içeriÄŸini inceleme ve üretim süreçlerini esas alıp deÄŸerlendirme pratiÄŸidir.

Montaj

(Assembly)

Bir üretim süreci yöntemi.

MOMS

Üretim Operasyonları Yönetimi Sistemi. (Manufacturing Operations Management System).

MPI

Üretim Karlılığı Ä°ndeksi (Manufacturing Profitability Index).

MPM

Üretim Süreci Yönetimi (Manufacturing Process Management).

MPS

Ana Üretim Programı (Master Production Schedule).

MRO

Bakım Tamir ve Operasyonları (Maintenance Repair and Operations).

MTA

Üretim DönüÅŸüm DeÄŸerlendirmesi (Manufacturing Transformation Assessment).

MTBF

Bozulmalar Arası Ortalama Zaman (Mean Time Between Failures).

MTS

Üretim DönüÅŸüm Stratejisi (Manufacturing Transformation Strategy).

MTTR

Tamir için Ortalama Zaman (Mean Time to Repair).

MTU

Ana Terminal Birimi (Master Terminal Unit).

MüÅŸteri Ä°liÅŸkileri Yönetimi

(CRM) (Customer Relationship Management)

Bir ÅŸirketin müÅŸterileri ve satış olanakları ile olan etkileÅŸimlerini yönetmek ve büyütmek için kullandığı, geniÅŸ çapta bilinen ve yaygın olarak uygulanan bir stratejidir. develop CRM; baÅŸta satış aktiviteleri olmak üzere, pazarlama, müÅŸteri hizmetleri ve teknik servis bölümlerini; organize, otomatize ve senkronize etmek için teknolojiyi kullanır.

​

Genel hedefler; yeni müÅŸterileri bulmak, çekmek ve kazanmak, ÅŸirketin hâlihazırda sahip olduklarını beslemek ve korumak, eski müÅŸterileri yeniden saflarına çekmek, pazarlama ve müÅŸteri hizmetleri maliyetlerini düÅŸürmektir.

​

N

Nakit Döngüsü Süresi

(Cash-to-Cash Cycle Time)

Bekleyen alacakların gün sayısına, envanter günü sayısını ekleyip; ödenmemiÅŸ borçların günlerinin çıkarılmasıyla tanımlanan sürekli bir ölçümdür. Sonuç, kuruluÅŸun tedarik zincirini yönetmeye baÄŸladığı iÅŸletme sermayesi gün sayısını verir.

NEMA

Ulusal Elektrikli Malzeme Üreticileri BirliÄŸi (National Electrical Manufacturers Association).

Nesnelerin Interneti

(IoT) (Internet of Things)

Nesnelerin Ä°nterneti olay odaklı, kendi kendini iyileÅŸtiren bir sistemin aktif katılımcısı olmak adına, her cihaza -akıllı telefonlardan akıllı raflara ya da sensörlü otomasyon kontrollerine- yetki verir. Endüstriyel ya da üretim baÄŸlamında daha yaygın olarak kullanılan terim “Endüstriyel Nesnelerin Ä°nterneti” ya da “IIoT”dir.

Nesnelerin Yapay Zekası

(AIoT) (Artificial Internet of Things)

Nesnelerin Yapay Zekası hakkında yazdığımız içerikten detaylı bilgi edinebilirsiniz.

NIIIP

Ulusal Endüstriyel Bilgi Altyapısı Protokolleri Konsorsiyumu (The National Industrial Information Infrastructure Protocols Consortium). Ulusal üretim bazında, heterojen bilgi ortamlarının birlikte çalışılabilirliÄŸini saÄŸlamak adına açık endüstri yazılım protokolleri geliÅŸtirilmiÅŸtir. NIIIP, Temmuz 2015’ten itibaren aktif deÄŸildir.

NIST

BirleÅŸik Devletler Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (United States National Institute of Standards and Technology).

NPD

Yeni Ürün GeliÅŸtirme (New Product Development).

NPI

bkz. Yeni Ürün Tanıtımı.

NSF

Birleşik Devletler Ulusal Bilim Vakfı (Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı).

​

 

​

​

O

O&G

(Oil & Gas)

Petrol ve Gaz

O&M

Operasyonlar ve Bakım

(Operations & Maintenance)

OAGSIS; Açık Uygulamalar Grubu Entegrasyon Åžartnamesi

The Open Applications Group Integration Specification)

Ä°ÅŸ mesajlarını tanımlamak için ortak bir alfabe olarak XML kullanan, bilgi entegrasyonu ile iÅŸletme ve iÅŸ uygulamalarının iletiÅŸim kurmasına izin veren iÅŸ süreçlerini (senaryolarını) belirlemek için standart bir kurumsal dil saÄŸlama çabasıdır.

OEM

Orijinal Ekipman Üreticisi (Original Equipment Manufacturer)

OEM, bir ürünü aslen üreten ÅŸirkettir.

OMAC

(Organization for Machine Automation and Control)

Makine Otomasyon ve Denetim Organizasyonu.

OMG

(Object Management Group)

Nesne Yönetim Grubu.

OMS

Operasyon Yönetimi Sistemi (Operations Management System)

Operasyonel Yönetim Sistemi, ÅŸu operasyonel yönetim kavramlarına odaklanır;

  • Liderlik

  • Risk Yönetimi

  • Sürekli GeliÅŸim

  • OMS genelde petrol ve gaz endüstrisinde kullanılır.

OOS

(Out of Stock)

Stokta yok anlamına gelen bir endüstriyel terimdir.

OPC

Açık Platform Ä°letiÅŸimleri (Open Platform Communications)

Önceden “Süreç Denetimi Ä°çin Nesne BaÄŸlama ve Gömme (Object Linking and Embedding for Process Control)” olarak bilinen OPC, 1996’da kontrol cihazlarıyla farklı üreticiler arasında, gerçek zamanlı atölye verilerinin iletiÅŸiminde uzmanlaÅŸmış bir endüstriyel otomasyon endüstrisi çalışma kolu tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. Ä°lk piyasaya sürülüÅŸünden sonra, OPC DerneÄŸi standardını korumak için kurulmuÅŸtur.

​

OPC Derneğinin resmi duruşu, OPC'nin artık bir kısaltma olmadığı ve teknolojinin sadece OPC olarak bilindiğidir. OPC teknolojileri artık, bilgilerin farklı sistemler ve platformlar arasında değiş tokuş edilmesine izin vermektedir. Bu bağlamda bir satıcı, platform ya da uygulamaya taraf değildir. İki sistem arasında bilgi alışverişinde bulunmak, masraflı ve ısmarlama yazılım geliştirmeyi ortadan kaldırmaktadır.

OPC A&E

(OPC Alarms & Events)

OPC Uyarıları ve Olayları.

OPC DA

OPC Veri EriÅŸimi (OPC Data Access)

OPC DA, birlikte çalışılabilirlik için COM/DCOM protokollerine ihtiyaç duyması sebebiyle, Windows iÅŸletim sistemine özeldir.

OPC HDA

(OPC Histroical Data Access)

OPC Tarihsel Veri EriÅŸimi.

OPC UA ya da OPC TümleÅŸik Mimari

(OPC UA or OPC Unified Architecture)

OPC DerneÄŸinin yeni önerdiÄŸi standartlardır. OPC UA’nın odağı kurum veri entegrasyonudur.

OPC XMLDA

(OPC XML Data Access)

OPC XML Veri EriÅŸimi.

Ortalama Bozulma Zamanı

(MTTF) (Mean Time to Failure)

Genellikle bir ürünün güvenilirlik ve performans ölçüsü olarak kullanılan bu deÄŸer; çoÄŸunlukla test edilen birimlerin toplam çalışma saatlerini, karşılaşılan toplam hata sayısına bölerek bulunur. Yalnızca katlanarak (üssel) dağıtıldığında geçerli olan (hata oranının sabit olacağını öngören zayıf bir tahmin) bu metrik, o zaman bir ürünün güvenilirliÄŸi için yegane ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Otomatik Tanıma

(Auto ID)

Otomatik tanıma -mesela barkodlar- genellikle etiketlere bastırılıp tanımlanacak ürünlerin üzerine yapıştırılan, deÄŸiÅŸen çubuklar ve boÅŸluklar dizisidir. Bu teknoloji, otomatik tarayıcıyla birlikte kullanıldığında bilgisayar sistemine veri giriÅŸini hızlandırabilmektedir. Günümüzde Otomatik Tanıma artık RFID ya da Kare Kod (QR) gibi daha yeni teknolojileri de içeriyor.

Otomotiv Endüstrisi Eylem Grubu

(AIAG) (Automotive Industry Action Group)

Michigan/Southfield merkezli, baÅŸlangıçta Kuzey Amerika Otomotiv Endüstrisinde kalitenin iyileÅŸtirilmesine yönelik öneriler ve bir çerçeve geliÅŸtirmek için kurulan, kâr amacı gütmeyen bir dernektir. En büyük üç Kuzey Amerika otomotiv üreticisinden (Ford, General Motors ve Chrysler) ileri görüÅŸlü bir grup, tarafından 1982 yılında kurulmuÅŸtur.

​

Üye sayısı Toyota, Honda ve Nissan gibi Japon ÅŸirketlerini, Caterpillar Inc. ve Navistar International gibi hafriyat ve ağır kamyon üreticilerini ve onların parça tedarikçilerinin ve servis saÄŸlayıcılarının çoÄŸunu da kapsayacak ÅŸekilde zamanla artmıştır. Üye ÅŸirketler, bireyin zamanını, endüstrinin genel yararına yönelik tavsiyeler ve en iyi uygulamaları geliÅŸtirmek amacıyla, AIAG'deki rekabetçi olmayan açık bir foruma bağışlamıştır.

 

Ö

​

P

PaaS

(Platform as a Service )

Hizmet Olarak Platform (PaaS), üçüncü taraf bir saÄŸlayıcının internet üzerinden kullanıcılara donanım ve yazılım araçları sunduÄŸu bir bulut biliÅŸim modelidir. Genellikle bu araçlar uygulama geliÅŸtirme için gereklidir. Bir PaaS saÄŸlayıcısı, donanımı ve yazılımı kendi altyapısında barındırır.

Parti

(Batch)

Bir üretim usulüdür.

Parti Biçimlendirme Dili

(BatchML) (Batch Markup Language)

ISA-88’in bir XML uygulamasıdır.

Parti Yönetimi

(Batch Management)

Partiler halinde iÅŸlenen bir malzemenin kısmi miktarlarının, stokta ayrı olarak yönetilmesine izin veren bir üretim fonksiyonudur.

Portföy YaÅŸam Döngüsü Yönetimi

(ALM) (Asset Lifecycle Management)

Portföy YaÅŸam Döngüsü Yönetimi (ALM), varlıklarınız tarafından yaratılan kârı, kullanım ömürleri boyunca optimize etme iÅŸlemidir. Kapsamlı varlık portföy yönetimi, titiz proje yürütme, etkili ve verimli varlık yönetimi uygulamaları, istenen sonuçların elde edilmesini saÄŸlamaktadır.

​

Q

 

R

Robotik Süreç Otomasyonu

(Robotic Process Automation) RPA

Robotik süreç otomasyonu (RPA), yapay zeka ile yazılımın kullanımı ve daha önce insanlar için gerekli olan yüksek hacimli, tekrarlanabilir görevleri ele alan makine öÄŸrenme yetenekleridir. Bu görevler sorguları, hesaplamaları içerebilir. Kayıt ve iÅŸlemlerin bakımı, yazılım robotu veya botu olarak adlandırılan RPA teknolojisi tarafından bir çalışanı taklit ederek, uygulamalara girer, veri girer, görevleri hesaplar, tamamlar ve çıkış yapar.

​

RPA yazılımı bir kuruluÅŸun BT altyapısının bir parçası deÄŸildir. Bunun yerine, bir ÅŸirketin teknolojiyi hızlı ve verimli bir ÅŸekilde uygulamaya koymasını mümkün kılarak, mevcut altyapı ve sistemleri deÄŸiÅŸtirmeden uygulanır.

 

S

SaaS

(Software as a Service )

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), bulut tabanlı yazılım olarak da bilinir. Genel kullanıma uygundur. Büyük ÅŸirketlerden küçük ÅŸirketlere, maÄŸazalara kadar tüm iÅŸletmelerde kullanılabilir.

Sanal gerçeklik

(Virtual Reality)

Sanal gerçeklik, insanların hem keÅŸfedip hem de etkileÅŸime girebildiÄŸi, üç boyutlu bilgisayar teknolojileri ile oluÅŸturulmuÅŸ ortama verilen isimdir. ÇoÄŸu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir.

Satılan Malın Maliyeti

(COGS) (Cost of Goods Sold)

Åžirket tarafından satılan malların üretimindeki doÄŸrudan maliyettir. Bu tutar, malların yapılışı sırasındaki malzeme maliyetinin yanı sıra, malları üretmek için kullanılan doÄŸrudan iÅŸgücü maliyetini de kapsar. Dağıtım masrafları ya da satış ekibi gibi dolaylı masrafları kapsamaz. COGS, gelir beyannamesinde görünür ve ÅŸirketin brüt marjını hesaplarken hasılattan düÅŸülebilir. Ayrıca Satış Maliyeti olarak da bilinmektedir.

Sevk

(Dispatch)

Bir iÅŸ merkezinde, üretim hattı vb. iÅŸler için öncelik atamanın mantıksal sürecidir.

Siber Fiziksel Sistemler

(CPS) (Cyber Physical Systems)

Durum bilgisini ve fiziksel sistemin özelliklerini, diÄŸer siber fiziksel sistemlere ve Akıllı Fabrikadaki diÄŸer uygulamalara iletmek için kullanılan fiziksel sistemlerin dijital gösterimleridir. Aynı zamanda denetim boyutu da olabilmekte ve fiziksel sistemlerin eylemlerini yönetmede rol oynamaktadırlar (örneÄŸin; AGV’nin malzemeleri alıp taşımak için kendi mantığı olabilmektedir).

Siparişe Dayalı Montaj

(ATO) (Assemble-to-Order)

Ürünlerin, müÅŸteri tarafından sipariÅŸ edilip hızlıca üretildiÄŸi ve belli bir raddeye kadar özelleÅŸtirilebildiÄŸi bir iÅŸ üretim stratejisidir. Bu strateji, ürün için gereken temel parçaların halihazırda üretilmiÅŸ ama birleÅŸtirilmemiÅŸ olmasını gerektirir. SipariÅŸ alındığında parçalar hızlıca bir araya getirilir ve müÅŸteriye gönderimi yapılır.

SipariÅŸe Göre Tasarım

(ETO) (Engineer to Order)

BitmiÅŸ ürünlerin, müÅŸteri koÅŸullarına göre yapıldığı bir üretim felsefesi. Montaj parçaları ve ham ürünler stoklanabilir ama müÅŸteri sipariÅŸi gelene ve parça tasarlanana kadar bitmiÅŸ ürüne monte edilmezler.

SipariÅŸe Göre Yapım

(MTO) (Make to Order)

Yaygın olarak kullanılan hammadde ve bileÅŸenlerin, geçmiÅŸ taleplere göre stoklanabileceÄŸi bir üretim yöntemidir. Ancak, daha yüksek seviyeli ürünlere doÄŸru olan iÅŸlemler müÅŸteri sipariÅŸi alınana dek yapılmaz.

Son Kullanıcı

(End User)

Bir yazılım uygulamasını ya da sistemini pratikte kullanan kişidir.

Sonlu Kapasite Planlaması

(Finite Capacity Planning)

Kaynaklara karşılık, önerilen üretim çizelgelerine göre tanımlanmış kapasite limitlerinin içinde kalarak yapılan kapasite planlaması sistemleridir. Sonlu sistemler, önceden planlanan tarihleri yeniden ayarlar ve var olan kapasiteyi aÅŸmamak adına ürün sipariÅŸlerini zamanda gerektiÄŸi kadar ileri ya da geri kaydırır.

Sonlu Kapasite Çizelgelemesi

(FCS) (Finite Capacity Scheduling)

Farklı farklı kaynakları göz önünde bulundurarak belirlenen limitlerle, belli bir zaman diliminde ne kadar iÅŸ üretilebileceÄŸini anlamaya yarayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın hedefi, iÅŸin üretim boyunca eÅŸit ve verimli bir tempoda ilerlemesini garantilemektir.

Sonsuz Kapasite Planlaması

(Infinite Capacity Planning)

SipariÅŸleri, halihazırda bulundukları tarihlerde bırakan ve herhangi bir kaynağın tükenip tükenmediÄŸini ya da tanımlanmış kapasitesinin altında olup olmadığını nadiren gösteren, bunlara cevaben herhangi bir deÄŸiÅŸiklik de önermeyen kapasite planlaması sistemleridir.

StoÄŸa Göre Yapım

(MTS) (Make to Stock)

BitmiÅŸ ürünlerin, müÅŸteri sipariÅŸi alınmadan önce üretilip stoklandığı bir üretim metodu. MTS, envanter istenen seviyelerin altına düÅŸtüÄŸünde son kalemlerin üretimini baÅŸlatmak için, müÅŸteri sipariÅŸinin nihai miktar ve konfigürasyonları tanımlanıncaya kadar beklemek yerine, talep geçmiÅŸine dayanan bir tahmin kullanmaktadır.

Söz Verilebilir Stok

(ATP) (Available to Promise)

MüÅŸteri sipariÅŸ sorgulamasına, gerçek kaynak uygunluÄŸuna dayanarak verilen yanıttır. Bu yanıt, istenen üründen kaç adet ve ne zaman gönderilebileceÄŸinin cevabını üretir.

Sürekli GeliÅŸim Süreci

(CIP) (Continuous Improvement Process)

Ürünleri, hizmetleri ve süreçleri geliÅŸtirmek adına yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalar, zaman içinde “kademeli” bir geliÅŸimi ya da bir kerede “çıkış yapan” geliÅŸimi hedefleyebilir. Teslimat süreçleri, sürekli olarak verimlilikleri, ne kadar etkin oldukları ve esneklikleri ışığında deÄŸerlendirilir ve geliÅŸtirilir.

Sürekli Ä°ÅŸlem

(Continuous Process)

Sürekli üretim olarak da bilinen iÅŸlem, üretim sırasında malzeme akışının kesintisiz olduÄŸunu belirtir. Bu durum genelde, kazancın metre ya da feet ile ölçüldüÄŸü sürekli haddelemelerde üretilen gaz, likit ya da boru hattı katılarının üretiminde, iÅŸlemin nadiren deÄŸiÅŸtiÄŸini ima eder. Bu ürünlerin münferit birimleri kolay kolay ayırt edilemez (gaz, yaÄŸ, kimyasal gibi).

 

Åž

 

T

Talebe Göre Yapım

(MTD) (Make to Demand)

Üretim faaliyetlerini, devinim olduÄŸu sürece taleple senkronize tutmayı hedefleyen üretim ya da montaj sürecidir.

Talep Odaklı İmalat

(Demand-Driven Manufacturing)

Ürünü, talebe göre ayarlama stratejisidir.

Talep Odaklı Strateji

(Demand-Driven Strategy)

MüÅŸteriye tam olarak istediÄŸi ÅŸeyi, istediÄŸi zaman ve istediÄŸi yerde vermeye odaklı iÅŸ yaklaşımıdır.

Talep Yönetimi

(Demand Management)

MüÅŸteri talebini karşılamak için, üretim sürecini kontrol etme sürecidir.

Tam-Vaktinde (JIT)

(Just-In-Time)

Bir şirketin işlem sırasındaki envanteri ve buna bağlı taşıma maliyetlerini azaltarak, yatırım karını artırmaya odaklanan envanter stratejisidir. JIT envanter sistemi, envanter emniyet ağı olmadan, doğru malzemenin, doğru zamanda, doğru yerde ve tam miktarda olmasına dikkat eder.

Tasarımda Değişim

(CID) (Change in Design)

MüÅŸteriden ya da mühendislikten gelen tasarımın, bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸinin resmi bildirimidir.

Teknik Değişiklik Sırası

(ECO) (Engineering Change Order)

BileÅŸenlerdeki, montajdaki veya iÅŸlemler ve çalışma talimatları gibi belgelerdeki deÄŸiÅŸiklikleri iletmek için kullanılır ve teknik özelliklerdeki deÄŸiÅŸiklikler için de kullanılabilir.

ECO diye bahsi geçen son dakika tasarım deÄŸiÅŸiklikleri, tamamen ya da kısmen tamamlanmış tasarımının iÅŸlevselliÄŸini etkileyebilir. ECO'lar hata ayıklama sırasında karşılaşılan tasarım yanlışlarını telafi edebilir ya da sistem tasarımının diÄŸer alanlarındaki tasarım problemlerini telafi etmek için tasarım tanımlamalarını deÄŸiÅŸtirebilir.

Temel Ölçüler

(Baseline Metrics)

Üretim tesisinin temel performans ölçümleridir.

Temel Performans Göstergesi

(Key Performance Indicator) (KPI)

Performans göstergesi ya da temel performans göstergesi olan KPI, bir performans ölçümüdür. Bu tarz ölçümler, bir ÅŸirketin uzun vadeli kurumsal hedeflerine ulaÅŸmada ne kadar baÅŸarılı olduÄŸunu tanımlamasına ve deÄŸerlendirmesine yardımcı olması için yaygın olarak kullanılır.

Teslim Süresi

(Lead Time)

Gereken bir görevin, operasyonun ya da iÅŸlemin teÅŸhisiyle tamamlanışı arasında geçen süredir. Teslim süresinin unsurları arasında; sipariÅŸ girdisi, malzeme toplanması, makine kurulumu, kuyruk (queue), iÅŸlem, taşıma ve diÄŸer öÄŸeler yer alır. Bu durum, bir katma deÄŸeri olan (müÅŸteri tarafından algılandığı sürece aktif olarak deÄŸer ekleyen süreç) ya da olmayan atığı aradan çıkaran sistemler olarak sınıflandırılabilmektedir.

Toplu Ä°ÅŸlem

(Batch Process)

Bir birim olarak üretilen üründür (kurabiye hamuru ya da salata sosu gibi).

Toplu Kayıt

(Batch Record)

Hammadde tüketimini, ürün üretimini, iÅŸlem detaylarını, ilgili insan kaynaklarını, bakımı, kazaları ve elden çıkarma iÅŸlemlerini içeren bir seri veya iÅŸlem için tutulan kayıtlardır.

Toplu ÖzelleÅŸtirme

(Mass Customization)

Bir müÅŸterinin talebine tamamen uyan bir hizmeti ya da ürünü alabiliyor olması.

U

Uluslararası Mühendislik Konsorsiyumu

(IEC) (International Engineering Consortium)

1944’te kurulan derneÄŸin merkezi Illinois, Åžikago’dadır. Telekomünikasyon, eÄŸitim ve araÅŸtırma hizmetleri saÄŸlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluÅŸtur. IEC, çevrimiçi eÄŸitim programları, çevrimiçi seminerler ve eÄŸitici içerikler sunnmaktadır.

Uluslararası Otomasyon Topluluğu

(ISA) (International Society of Automation)

Endüstriyel otomasyon ve alakalı konularda çalışan, eÄŸitim gören ya da bu konulara ilgi duyan mühendisler, teknisyenler, iÅŸ insanları, eÄŸitmenler ve öÄŸrenciler için kâr amacı gütmeyen bir teknik topluluktur. 1945’te kurulan ISA, bir yandan dünyanın dört bir yanındaki 30.000 üyesine ve diÄŸer profesyonellere zor teknik problemleri çözmelerinde yardımcı olurken, bir yandan da liderlik ve kiÅŸisel kariyer kapasitelerini geliÅŸtirerek otomasyon için standardı belirleyen bir kuruluÅŸtur.

Kuzey Carolina’daki Research Triangle Parkı’nda konuÅŸlanan ISA, standartları geliÅŸtiriyor, endüstri profesyonellerini tasdikliyor, eÄŸitim ve öÄŸrenim saÄŸlıyor, kitaplar ve teknik makaleler yayınlayıp konferans ve sergiler düzenliyor. Aynı zamanda ISA, Otomasyon Federasyonu’nun da kurucu sponsorudur.

Uluslararası Ticaret ve Ä°ÅŸ Süreçleri Grubu

(TBG) (International Trade and Business Process Group)

TBG, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticareti KolaylaÅŸtırma ve Elektronik Ticaret Merkezi (United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business), UN/CEFACT’ın bir parçasıdır. TBG, süreç analizi, en iyi uygulamalar ve uluslararası ticaret prosedürleri alanındaki geliÅŸmeleri baÅŸlatmak yoluyla, iÅŸletme ve kamu iÅŸi gereksinimleri ve içeriÄŸinden sorumludur. Uygun olduÄŸu yerlerde, UN/CEFACT Modelleme Metodolojisi de ticaret kolaylaÅŸtırması ve elektronik ticaret çözümlerinin geliÅŸtirilmesinde destekleyici olarak kullanılır.

Uyarlanabilir Üretim

(Adaptive Manufacturing)

Talebe yönelik ürünleri esnek bir ÅŸekilde geliÅŸtirir, üretir ve sunarken mevcut kaynakları da en iyi ÅŸekilde kullanır. Ancak, uyarlanabilir üretimin gerçekleÅŸebilmesi için üreticilerin, iÅŸletme sistemleri ile atölye sistemleri arasında ürün tanımlama, programlama ve üretme bilgilerini sorunsuz bir ÅŸekilde aktarabilmeleri gerekmektedir.

Uygulama

(Application)

ERP, MES, envanter gibi belirli amaçlar için tasarlanan bilgisayar programıdır. Üretim 2.0 ve Akıllı Üretim gibi kavramların altında açıklandığı üzere, günümüzde üretim çözümlerindeki trend, yeni çözümler oluÅŸturmak için ERP ve MES gibi uygulamaların yapabileceklerini birleÅŸtirerek üretim sistemlerinin veri ve neticeleriyle bir araya getiren bileÅŸik uygulamalara doÄŸru bir yön izliyor.

Uygulama Programlama Arayüzü

(API) (Application Programming Interface)

API, tıpkı insanlar ve bilgisayarlar arasındaki etkileÅŸimi kolaylaÅŸtıran bir kullanıcı arayüzü gibi, bir yazılım tarafından diÄŸer yazılımlarla etkileÅŸimi saÄŸlamak için uygulanan bir arayüzdür. Uygulamalar, kütüphaneler ve iÅŸletim sistemleri, kelime daÄŸarcığını ve programcıların hizmetlerden yararlanmak için kullanmaları gereken çaÄŸrı kurallarını belirlemek için API'leri uygular. Bu, rutinler için özellikleri, veri yapılarını, nesne sınıflarını ve tüketici ile API'nın uygulayıcısı arasında iletiÅŸim kurmak için kullanılan protokolleri içerebilir.

API'ler, uygulamanın “talep/yanıt” entegrasyonu için kullanılan arayüzler oldukları için, üretim sistemi entegrasyonu için önemlidirler (gününümüzde bu terminoloji güncellenmiÅŸ olup; muhtemelen API deÄŸil, hizmet uygulamaları olarak ifade edilmektedir).

Uygunsuzluk Yönetimi

(Non-conformance Management)

MüÅŸteri tarafında ortaya çıkan sorunlar da dahil olmak üzere, ürünün yaÅŸam döngüsünün herhangi bir yerinde meydana gelen kusur ve sorunlara iliÅŸkin uyarıları izleme, analiz etme ve saÄŸlama sürecidir.

 

Ü

Üretim 1.0

(Manufacturing 1.0)

Ä°ÅŸ süreci modellemesini, noktadan noktaya arayüzler ve uygulamalar arasında özel veri dönüÅŸümü yoluyla temsil etmeye çalışan, bağımsız istemci/sunucu veri tabanı uygulamalarına dayanan mimarilerdir.

Üretim 2.0

(Manufacturing 2.0)

Üretim tesisleri içinde ve arasında üretim operasyonları yapılabilmesini saÄŸlayan detaylı unsurları ve iliÅŸkilerini verir. Üretim ana veri yönetiminin (Mfg MDM), kurumsal iÅŸ süreçleri için ESB'deki MDM'den farklı olduÄŸunu açıklar. Var olan yatırımları, monolitik uygulamalarla söküp deÄŸiÅŸtirmek yerine SOA imalatını kullanarak onlardan yararlanır, imalat hizmetleri için ISA ISA-95 / OAGIS modellerini geliÅŸtirir ve imalat hizmetleri veri yolu mimarilerinden yararlanır.

Üretim Birimlerinin Sevki

(Dispatch Production Units)

Bir sürece ya da adıma baÅŸlamak için, malzemeleri ve sipariÅŸleri atölyenin belli bölümlerine yollama komutu ve üretim birimlerinin akışının iÅŸler, emirler, partiler ve iÅŸ emirleri ÅŸeklindeki takibi. Sevk bilgileri, iÅŸin yapılması gereken sırayla sunulur ve fabrika katında gerçekleÅŸen olaylara göre, gerçek zamanlı olarak deÄŸiÅŸir. Bu komut, fabrika katındaki önceden belirlenmiÅŸ çizelgeyi deÄŸiÅŸtirme kabiliyetine sahiptir. Ara bellek sayesinde, sürecin herhangi bir anındaki iÅŸ sayısını kontrol etmenin yanı sıra, yeniden iÅŸleme ve mal kurtarma iÅŸlemleri de mevcuttur.

Üretim Dizilimi Ortamı

(MCE) (Manufacturing Composition Environment)

Bir üretim hizmetleri “paletinden”, çeÅŸitli üretim süreçleri dizilimlerini destekleyen bilgisayarlı ortamlar (tezgahlar) için kullanılan bir Üretim 2.0 kavramıdır.

Üretim Döngüsü Süresi

(Manufacturing Cycle Time)

Parçaların bazı süreç basamaklarındaki tamamlanma oranlarıdır.

Üretim Ä°ÅŸlemleri Yönetimi

(MOM) (Manufacturing Operations Management)

Uçtan uca bir üretim sürecini, verimliliÄŸi optimize etmek adına gören bir metodoloji. Üretimde personeli, ekipmanı ve malzemeyi koordine eden, üretim tesisinin 3 seviye faaliyetleridir.

Üretim Ä°ÅŸletmeleri Çözümleri

(Manufacturing Enterprise Solutions)

Üretim iÅŸletmelerini desteklemek için tasarlanmış yazılım programlarıdır.

Üretim Kaynakları Planlaması

(MRPII) Manufacturing Resource Planning)

Üretim sürecini yönetmek için kullanılan, yazılım tabanlı bir üretim planlama ve envanter denetim sistemi; ERP’nin öncülüdür.

Üretim Kontrol Sistemi

(MCS) (Manufacturing Control System)

Üretimi, insanları, ürünleri ve süreçleri ölçmek, gözlemlemek ve yönlendirmekten sorumlu sistemlerdir. FDA'nin bildirisine göre; her üretici, bir cihazın teknik özelliklerine uygunluÄŸundan emin olmak adına üretim sürecini geliÅŸtirmeli, yürütmeli, denetlemeli ve gözlemlemelidir. Üretim sürecinden dolayı cihaz özelliklerinde sapmaların ortaya çıkabileceÄŸi durumlarda, üretici ÅŸartnamelere uygunluÄŸu saÄŸlamak için gerekli tüm iÅŸlem denetimlerini tanımlayan iÅŸlem kontrol prosedürleri oluÅŸturmalı ve sürdürmelidir. Daha fazlası için bkz. Dağıtımlı Kontrol Sistemi

Üretim Servis Sürücüsü

(MSB) (Manufacturing Service Bus)

Hizmetler ve entegrasyon standartları desteÄŸi gibi üretim içerikleriyle geniÅŸletilmiÅŸ ESB'dir.

Üretim Toplam Süresi

(Manufacturing Lead Time)

Bir üretim iÅŸleminin, bir sipariÅŸi bitirme zamanıdır.

Üretim Yürütme Sistemi

(MES) (Manufacturing Execution System)

SipariÅŸten, son ürüne dek gerçekleÅŸen üretim faaliyetlerinin optimizasyonunu mümkün kılan bilgileri ileten sistemlerdir. Güncel ve geçerli verileri kullanan MES, tesis faaliyetlerine rehberlik eder, baÅŸlatır, yanıt verir ve gerçekleÅŸtiÄŸi gibi raporlar. Sonucunda gerçekleÅŸen; deÄŸiÅŸen koÅŸulara hızlı yanıt sistemi ve katma deÄŸeri olmayan faaliyetlerin azaltılmasına odaklanılmasıyla birleÅŸtiÄŸinde, iÅŸletmeyi verimli tesis iÅŸlemlerine ve süreçlerine götürür.

​

MES; operasyonel varlıkların getirisinin yanı sıra zamanında teslimat, stok dönüÅŸleri, brüt kâr marjı ve nakit akışı performansını da iyileÅŸtirir. MES, çift yönlü iletiÅŸimler yoluyla iÅŸletme ve tedarik zincirindeki üretim faaliyetleri hakkında kritik bilgiler saÄŸlar.

Üründe DeÄŸiÅŸim

(CIP) (Change in Product)

MüÅŸteriden ya da mühendislikten gelen, ürünün bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸinin resmi bildirimidir. Bu, müÅŸteri tercihlerindeki deÄŸiÅŸimlerinin, adet deÄŸiÅŸimlerinin ya da yasal baskılara dayalı deÄŸiÅŸimlerin (ürünü toplatma gibi) bir sonucu olabilmektedir.

 

V

Veri Tarihçisi (Data Historian)

Üretim süreci zaman dizisi verilerini, yüksek hızlarda yakalayabilen ve saklayabilen özel veri tabanı sistemi. Ayrıca “operasyonel tarihçi” ya da kısaca “tarihçi” olarak da bilinir.

 

W

WIP-Work In Process

Proses adımları arasında biriken iÅŸ miktarına Work in Process (WIP) adı verilir. Bir prosesi saÄŸlıklı olarak yürütmek ve sürekli akışı saÄŸlamak için, uygun WIP’nin düzgün bir ÅŸekilde ayarlaması gerekir. "Yalın Üretim"de, WIP miktarı proses adımları ve proses içindeki miktarı da içerecek ÅŸekilde standartlaÅŸtırılmıştır. Yalın DüÅŸünce, WIP deÄŸerinin çok olması ile ilgilenmez.

​

WIP, bir problem deÄŸil bir semptomdur. Problemlerin olduÄŸu bölgeyi iÅŸaret ederek, Kaizen faaliyetlerinin nereye yönlendirilmesi gerektigini saptamaya yarar. Prosesler arasındaki is yükü dengesizlikleri, arızalar,setup’lar veya planlama ile ilgili zaafların yarattığı birçok problem, WIP ile kendini gösterir.

 

X

XaaS

(Anything as a Service )

Hizmet Olarak Her Åžey (XaaS), bulut bilgi iÅŸlem ve uzaktan eriÅŸimle ilgili genel bir hizmet kategorisini tanımlar. Kullanıcılara artık internet üzerinden bir hizmet olarak sunulan çok sayıda ürünü, aracı ve teknolojiyi tanır. Esasen herhangi bir BT iÅŸlevi, kurumsal tüketim için bir hizmete dönüÅŸtürülebilir. Hizmet, önceden satın alma veya lisans yerine esnek bir modelde yapılabilir.

 

Y

Yeni Ürün Tanıtımı

(NPI) (New Product Introduction)

Yeni ürünleri pazara tanıtmak için uygulanan çok fonksiyonlu bir süreçtir.

Yerinde Temizlik

(CIP) (Clean-In Place)

Boruların, kazanların, proses ekipmanlarının ve ilgili baÄŸlantı parçalarının sökülmeden temizlenmesi yöntemidir.

Yönetim Bilgi Sistemi

(MIS) (Management Information System)

Yöneticilerin, kurumsal iÅŸleri planlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir bilgisayar sistemidir.

Yürütmeye Dayalı Ortam

(Execution-driven Environment)

Ä°ÅŸ emirlerini çizelgelemeye, destek iÅŸlevlerini koordine etmeye, atölye yürütmesini yönetmeye, iÅŸ durumu ve problemleri hakkında iletiÅŸim kurmaya olanak saÄŸlayan üretim ortamıdır. Güncel atölye aktivitelerine dayanarak, iÅŸ emirlerini takip ve analiz eder, önerilen çizelgedeki deÄŸiÅŸikliklerin anında bildirimini saÄŸlar.

 

Z

Sözlük 4.0'a katkı saÄŸlamak için: info@akademi40.org adresine mail atabilirsiniz.

A
B
C
D
E
F
G
H
I
Ä°
J
K
L
M
N
O
Ö
P
Q
R
S
Åž
T
U
Ü
V
W
X
Y
Z
bottom of page