Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve Endüstri 4.0 akımıyla birlikte, pek çok manuel süreç otomasyon ve robotik ile yürütülebilir hâle geldi. Bu durum, bazı mesleklerin önemini yitirmesine sebep olsa da diğer yandan çok sayıda yeni istihdam olanağının gündeme gelmesini sağladı.
Başka bir ifadeyle, teknolojinin ve endüstrinin geçirdiği değişim ve dönüşümden, meslekler de etkileniyor. Yok olan ya da önemini yitiren mesleklerin yerine, yeni teknolojileri geliştirebilecek ve yönetebilecek personel ihtiyacı ortaya çıkıyor.
Bu bağlamda, 2021 yılında teknoloji alanında ön plana çıkacağını düşündüğümüz meslekleri sizler için inceledik:
1- Yapay Zekâ Mühendisi / Makine Öğrenimi Mühendisi
Geleceğin meslekleri arasında görülen Yapay Zekâ Mühendisliği ve Makine Öğrenimi Mühendisliği, endüstride ve otomasyon çözümlerinde yapay zekâ desteğine talep arttıkça daha fazla ilgi görecek.
2021 yılının, hatta geleceğin meslekleri arasında gösterilen bu meslek grubu; tahminleme, görüntü tanıma, doğal dil işleme ile ilgili modelleri eğitmek için büyük veriyi kullanırlar. Ayrıca IoT ve AIoT alanlarında çalışma gerçekleştirirler.
2- Veri Bilimci
Veri, hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Veri Bilimciler ise adına Büyük Veri (Big Data) dediğimiz veri kümelerini anlamlı hale getiriyorlar. Veri Bilimciler; verileri analiz ederek doğru sonuçlara ulaşılması, şirketlerin stratejik planlaması, gelecek kararları ve iş planları için oldukça önem arz ediyor.
Veri Bilimcileri, Veri Analistlerinden ayıran nokta ise; Veri Bilimciler elde ettikleri verileri nasıl kullanacaklarına karar verir. Yetenekli Veri Bilimciler 2021 yılında da oldukça popüler olacak.
3- Bilgi Güvenliği Analisti
Son yıllarda siber suçların artmasıyla Bilgi Güvenliği Analistlerine ihtiyacımız da bir o kadar arttı. Veriler büyüyor ve tüm verilerimizi elektronik ortamlarda saklıyoruz. Dijital verileri saklamak, her geçen gün artan teknolojik gelişmeler ile çok kolay hâle gelmiş olsa da bilgi güvenliğini sağlamak her zaman bu kadar kolay olmayabiliyor.
Bilgi Güvenliği Analistleri şirketlerde bulunan BT sistemlerini ve hassas bilgileri siber saldırılardan korumak, güvenlik sistemleri oluşturmak, güvenlik süreçlerini izlemek ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesini önlemek için görevlendirilir.
4- Yazılım Mühendisi
Yazılım Mühendisliği, son yıllarda popülaritesi artarak devam eden mesleklerden biri. Yazılım mühendisleri iyi birer analist, iyi birer problem çözücüdür. Hemen hemen hayatımızın her alanında bir Yazılım Mühendisinin elinden çıkmış bir yazılım kullanıyoruz. Telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda hatta ev aletlerinde bile.
Bu gelişmelerden çıkarmamız gereken mesaj; gelecekte yazılım mühendislerine bugünden bile daha çok ihtiyacımız olacak!
5- Veri Analisti
Veri ve veri işlemeyi şüphesiz ki 2021 yılında da çok konuşacağız. Veri Analisti verileri yorumlar, doğrular ve bu verileri raporlar.
Yapay zekânın gelişimi ile birlikte bu mesleğin rafa kalkacağı konuşulsa da içinde bulunduğumuz zaman diliminin en önemli meslekler arasında gösterebiliriz.
6- Bilgi Teknolojileri Yöneticisi
Son yıllarda hiç popülerliğini yitirmemiş meslekler biri olan Bilgi Teknolojileri Yöneticiliğini, 2021 ve sonrasında da sıkça duyacağız. Şirketlerdeki Bilgi Teknolojileri departmanlarında çalışan yetenekli ekibin planlaması ve koordinasyonundan sorumlu bu kişiler, ayrıca BT teknolojilerinin geliştirilmesi ve stratejilerinden de sorumludur.
Bilgi Teknolojileri Yöneticileri eşsiz bir koordinasyon yeteneğinin yanında, yeni teknolojileri takip etme ve uyarlama konusunda da yetenekli olmalıdırlar.
7- Satış Mühendisi
Teknoloji kariyerine başlamak için harika bir meslek olarak görülebilir. Mühendislik alanında eğitim alan ancak, pazarlama ve satış konusunda da yeteneği olduğunu düşünenler için bu meslek oldukça uygun olabilir.
İçinde bulunduğumuz dönemde, işletmeler tecrübeli ve yetişmiş Satış Mühendisi bulmakta zorlanıyor. Gün geçtikçe de ihtiyacın artacağı öngörüsü doğrultusunda, bu mesleği kariyer hedefine dahil edenler ve kendini geliştirenler ilerleyen dönemlerde oldukça tercih edilir olacaklardır.
8- Mobil Uygulama Geliştiricisi
Akıllı telefonlar ve günlük hayatımızı kolaylaştıran mobil uygulamalar, vazgeçemeyeceklerimiz listesinin üst sıralarında yer almaya başladı. Bu bağlamda popüler mesleklerden biri hâline gelen Mobil Uygulama Geliştiriciliği, hem eğlenmek hem de kendinizi geliştirmek için harika bir meslek olarak nitelendirilebilir.
Bir fikriniz varsa, bunu geliştirmek tamamen sizin elinizde ve kendinizi
sınırlandırmanıza gerek yok. Sportif faaliyetleri ölçen ya da yabancı dil öğrenmeye yardımcı olan bir uygulama geliştirebilirsiniz.
Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte ön plana çıkan Mobil Uygulama Geliştiriciliği, şüphesiz 2021 ve sonrasında da popüler meslekler arasında olmaya devam edecek.
Siz de gelişen teknolojiye katkıda bulunmak ve gün geçtikçe büyüyen yazılım sektöründe kariyer fırsatı yakalamak istiyorsanız, Konzek Teknoloji Kariyer sayfasını mutlaka ziyaret edin!