2021'in Yapay Zekâ Trendleri
2020 yılında dünya çapında yaşananlar, günlük hayatımızı ve iş dünyasını kökten değiştirdi. Bu değişimler, hayatımıza pek çok yeni kavram ve uygulamanın da girmesini sağladı. Belki de uzun süreçler alabilecek olan gelişmelerin hızlanmasına sebep oldu. Aynı zamanda, daha önce hayatımızda çok da yer almayan uygulama ve teknolojiler oldukça yaygınlaştı. 2021 yılı ve sonrasında, yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilerine dair gelişmeleri daha sık duyacağımız öngörülmektedir.
2020’nin sonlarına gelirken adını sıkça duyduğumuz yapay zekâ bizlere neler vadediyor? 2021 yılında hangi trendler öne çıkacak? sorularının cevabı için yazımızı okumaya devam edin.
Akıllı Süreç Otomasyonları (IPA)
2021 ile beraber RPA'in (Robotic Process Automation) benzeri olan IPA yani Akıllı Süreç Otomasyonları ile daha fazla karşılaşacağız. Akıllı Süreç Otomasyonları yapay zekâ kullanarak süreçleri otomatikleştirmek olarak nitelendiriliyor. Makine öğrenimi algoritmaları ile sıralanan veriler yapay zekâ ile işlenerek süreç akıllı bir hale getiriliyor.
İş Süreçlerini Yapay Zekâ ile İzleme
İş süreçlerini izlemek için yakın zamanda işletmeler yapay zekâ destekli çözümlere odaklanacak. İş zekası çözümlerinde akıl yürütmek, veriye dayalı içgörüler sağlamak için yapay zekâ destekli çözümler kullanılarak çıkarımlar daha doğru ve zahmetsiz bir hale getirilecek.
Gerçek Zamanlı Tespit
Covid-19 ile daha önemli hale gelen sosyal mesafe kavramına, yapay zekâ ile çözüm yaratılıyor. Şu an için bile belirli noktalarda kullanılan yapay zekâ ile tespit etme yeteneği olan dronelar, 2021’de daha sık kullanılacak.
Kullanılan dronelardan alınan verilerle virüsün yayılma istatistikleri gibi bilgilere daha kolay ulaşılabilecek. Bilgisayarlarda kullanılan görme teknolojileri ile yüz tanıma gerçekleştirilebilecek böylelikle karantina ihlali yapan bireyler izlenebilecek.
Yapay Zekâ, ERP Gibi Sistemlerin Kullanımını Arttıracak
Özel olarak geliştirilen yapay zekâ sistemleri, doğal dil işleme ile iletişim kurmaya, makine görüşü ile bilgisayarların görmesini ve anlamlandırmasını sağlarken; süreçleri yönetmek için robotik işleme otomasyonunu ve kararlar almak için tahmine dayalı analitik gibi algoritmaları kullanırlar.
2021’de yapay zekâ yetenekleri geliştirilmiş ERP sistemlerini, IoT’leri, iletişim sistemlerini hatta blockchain çözümlerini daha çok deneyimleyeceğimiz öngörülüyor.