IoT (Internet of Things), fiziksel objelerin software ve sensörlerle birleşmesiyle oluşan bir teknolojidir. Bu objeler sadece endüstriyel ürünler olmak zorunda değil her gün etrafımızda gördüğümüz ve evlerimizde kullandığımız teknolojik aletler dahi olabilir. IoT Neden Önemlidir?
İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri IoT'dir. Gördüğünüz her nesnenin internete bağlanma opsiyonu var ve düşük bütçeyle Cloud’a bağlanıp veri elde edebiliriz. Çağımızdaki en önemli mal varlığının veri olduğu savunulmaktadır, bu datayla da ürünlerimizi istediğimiz gibi geliştirebiliriz. IoT sayesinde, fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlamış oluyoruz aslında. Fiziksel dünya dediğimizde görüp kullanabildiğimiz nesneler, mikroçipler aracılığıyla dijital olarak alabileceğimiz verileri aktarabilmektedir.
IoT’nin Çeşitleri Nelerdir?
IIOT
IoT’nin endüstriyel cihazlarda kullanılmasıdır. Makineden makineye iletişimin kullanıldığı bu teknoloji, daha çok sensörlerin ve cihazların bulutla haberleşmesiyle oluşuyor. Endüstri 4.0'ın da temellerini IIoT atıyor diyebiliriz.
AIOT Nesnelerin yapay zekâsı yani yapay zekânın IoT ile buluşmasıdır. AIoT’yi anlamak için, IoT’nin üzerinden geçmek önemlidir.
IoT’ye yapay zekâ nasıl ve ne amaçla dahil edilir? Makineler arası iletişim için belli protokoller bulunmaktadır. Geliştirilecek ürüne göre AMQP, MQTT ve diğer protokoller arasında bir haberleşme yöntemi seçilebilir. Çoğunlukla, bu protokollerde, makineler belli konulara kaydolup, o konudan yayınlanan güncellenmiş verileri dinleyerek değişimleri algılar.
Yapay zekanın efektif kullanılabilmesi için Big Data’ya ihtiyacımız olmaktadır. Data ne kadar çok ise ve tabi yararlıysa, yapay zekâ da o kadar doğru modellenir. IoT kullanılarak zaten büyük miktarda data toplanabiliyor. Bunları daha yararlı hale getirmek için yapay zekâ devreye giriyor. Kısacası AI ve IoT birbirlerine değer katan teknolojilerdir.
Yapay zekâ, IoT’deki datayı anlamlı hale getirerek IoT teknolojisini daha da efektif yapar. IoT de makine tarafından üretilen data sağlayarak yapay zekâ için önemli bir kaynak olur.
AIoT konseptini sıklıkla yapılan bir benzetmeyle somutlaştırabiliriz. IoT vücudumuzdaki sinir sistemi gibidir, sıcak bir şeye dokunduğumuzda sinirler birbiriyle haberleşerek onun sıcak olduğunu beynimize iletir ve elimizi çekeriz. AIoT ise bu sisteme öğrenebilen bir beyin takılmış halidir, bir daha o sıcak şeye dokunmamayı öğrenir ve elde ettiğimiz datayı ihtiyacımız doğrultusunda kullanmış oluruz.
AI ve IoT Nasıl Bir Araya Gelebilir?
Bu noktada Edge Computing (Sınır Bilişim) devreye giriyor. Veri networkun ucundaki, buluttan bir önceki adımdaki cihazda analiz ediliyorsa, (edge buradan geliyor) buna edge computing diyoruz. Genelde yapay zekâ bu Edge Device’ta koşar ve IoT ile böyle entegre olur. Toplanan data buluta aktarılmadan önce Edge Device’ta koşan yapay zeka modeline input olarak gelir ve buluta anlamlı data yollanır. Edge computing hem Cloud’a veri yollanırken ortaya çıkan zaman kaybını ortadan kaldırır, hem de Cloud’da sadece istenilen verilerin depolanmasını sağlar.
AIoT Application Örnekleri Nelerdir?
Bu teknoloji nispeten yeni de olsa, Akıllı Ev Konsepti AIoT olarak sayılabilir. Sensörlerden ses algılanıp, kullanıcının telefonuna köpeğiniz anormal derecede çok havlıyor gibi bir bildirim yollanması mümkündür. Sesin algılanması IoT’deki sensörlerden gelir, o sesin köpek havlaması olduğunu da önceden eğitilmiş bir yapay zekâ modeli sınıflayabilir. Self-driving cars da AIoT’nin güçlü bir örneğidir. Hayatımıza bazı alanlarda girmeye başlayan IoT teknolojilerinin, ilerleyen yıllarda yaşanacak teknolojik gelişmeler sayesinde çok daha fazla alanda kullanılarak hayatımızı kolaylaştırması bekleniyor.