Covid-19 salgınına karşı önlem amacıyla birçok şirket evden çalışmaya başladı. Evden çalışırken yararlanabileceğiniz teknoloji ve uygulamalar nelerdir? Ev internetinizi güvenli hale nasıl getirebilirsiniz? Bireysel ve kurumsal verilerinizi korumak için neler yapabilirsiniz?
1. VPN (Sanal Özel Ağ)
Şirketiniz evden güvenli şirket ağına bağlanabilmeniz için çoktan VPN teknolojisinden yararlanıyor olabilir. Şirketlerin kullandığı VPN ile bireysel kullanılan VPN programları aslında aynı işi yapmaktadır. Evden şirket ağının sunucusuna bağlanmak için kullanılan tünelleme protokolleri VPN programlarında da VPN sunucusuna bağlanmak için kullanılır. VPN programları IP adresini değiştirir.
VPN programları bireysel kullanımda erişim engellerini aşmak ve kullanılan Wi-Fi ağında güvenlik sağlamak amacıyla kullanılır. Şirketiniz evden çalışmada VPN ile şirket ağına bağlanma imkanı sunmuyorsa ve Wi-Fi ağınızı kullanıyorsanız, VPN ile kullandığınız ağ içinde seyahat eden veri paketlerini şifreleyebilirsiniz.
VPN programları bilgisayarınız ve VPN sunucusu arasındaki veri alışverişini şifreler. Hem kişisel hem de kurumsal veri ve bilgileriniz bu şekilde ağ içinde olan başka kimse tarafından görülemez. İnternet servis sağlayıcısı (İSS), VPN bağlantısı olduğu andan itibaren veri paketi içeriğini göremez ve sadece VPN ile çevrimiçi olduğunuzu görür.
VPN programları ile aynı zamanda IP adresinizi dilediğiniz konum üzerinden sanal olarak değiştirerek sınırsız internet içeriğine erişme imkanı yakalayabilirsiniz.
2. Cihazlarınızın Ekranlarını Kilitleyin
Evden çalışırken aileniz veya ev arkadaşlarınızın kişisel ve kurumsal dosya ve belgelerinizi görmesinden ziyade karıştırmasını da engellemek amacıyla ekranınızı kilitlemeyi unutmayın. Cihazınızın ekranını sadece aile üyelerine karşı değil klavye üstünde dolaşmayı seven hayvan dostlarınızın yanlış kişilere yanlış şeyler göndermesini engellemek adına da kullanabilirsiniz.
3. Çevrimiçi Proje Yönetimi
Evden çalışmaya başladınız ve kurum içi yapılacaklar konusunda düzeni oturtamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Çevrimiçi proje yönetim yazılımlarını hem evden çalışırken hem de kurumda çalışırken kullanabilirsiniz.
Asana
Asana çevrimiçi proje yönetim için hem harika bir arayüze sahip olan hem de birçok yazılımın entegre edilebildiği bir proje yönetim aracıdır. Kurum içinde en üst pozisyonlardan en alt pozisyonlarda çalışanlara kadar herkesin görevlerini yıllık, sezonluk, aylık ve günlük olarak belirleyebilir ve şirket için önemli olan dönüm noktalarını bu şekilde belirleyebilirsiniz.
Zoho People
Zoho People’ın hem e-posta hem de HR yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Evden çalışırken işe alım yapmanız veya saatleri takip etmeniz veya tatilleri mi ayarlamanız gerekiyor? Zoho HR ile hepsini yapabilir, ödemeleri kaydedebilir, çalışanları kaydedebilir, mülakat tarihlerini oluşturabilir ve adayları bilgilendirebilirsiniz.
Wrike
Wrike da Asana benzeri fakat Asana kadar gelişmiş olmayan bir çevrimiçi proje yönetim aracıdır.
Trello
Trello da Asana benzeri fakat Asana kadar gelişmiş olmayan bir çevrimiçi proje yönetim aracıdır.
4. Toplantı ve Konferanslar
Evden çalışırken e-posta üzerinden halledemeyeceğiniz şirket konularını görüşmek için Skype veya Zoom kullanabilirsiniz.
Skype’ı anlık iletişim için Slack gibi de kullanabilirsiniz. Slack, içinde gruplar oluşturabileceğiniz, toplantılar yapabileceğiniz bir platform ve Skype gibi diyebiliriz. Daha iyi bir bağlantı için Zoom’u toplantılarınızda kullanabilir, toplantıları dilerseniz kaydedebilirsiniz.
Evden çalışma aslında Covid-19 salgınından önce de birçok dijital şirketin gerçekleştirdiği bir uygulama. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, evden çalışırken sosyal ve duygusal olarak istikrarlı durmak adına mümkünse molalarda aile fertleri ile konuşmayı veya arkadaşlar ile bir Zoom toplantı yapılmasını öneriyor.
Evden çalışırken aldığınız e-postalara dikkat edin, şirketten gelmiş gibi gözüken oltalama saldırılarına maruz kalabilirsiniz. Bilgisayarınızda lisanslı bir antivirüs programı kullanın ve her linke tıklamaktan kaçının.