top of page
Yazarın fotoğrafıAkademi 4.0 Ekibi

Yapay Zekâ Mühendisliği


Yapay Zekâ Mühendisi kimdir, ne iş yapar ve nasıl Yapay Zekâ Mühendisi olunur sorularını sizin için yanıtladık.


Yapay Zekâ Mühendisi Ne Yapar?

Yapay Zekâ Mühendisi basitçe, makineleri insan beynine benzer şekilde çalışmak üzere programlayan ve Makine Öğrenimi algoritmalarını tasarlayan kişidir. Makineleri mantıklı kararlar vermek için programlayan Yapay Zekâ Mühendisleri, sıklıkla yazılım firmalarında çalışmaktadır. Ancak gelecek dönemde yapay zekânın sunacağı fırsatları yakalayabilmek için, her sektör tarafından ihtiyaç duyulan bir uzmanlık alanı haline gelecektir.


Yapay zekâ, insan gibi düşünebilen algoritma ağının genel adıdır. Yapay zekâ modellerini programlamak, eğitmek zaman ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Oluşan modellerdeki sorunları taramak, sistemlere bakım yapmak ve iyileştirmeler yapmak gerekmektedir. Bu noktada sadece yapay zekâ algoritmalarını yazmak yetmez aynı zamanda sistem hakkında karar verecek kişiler de gerekmektedir.


Yapay Zekâ Mühendisi tam da bu noktada görev almaktadır. Yapay Zekâ Mühendisi, yapay zekâ modellerini oluşturur ve test eder. Geleneksel yazılımcılardan bu noktada ayrılır, sorunları tarar ve ihtiyaç duyulan geliştirmeleri yapar. Yapay Zekâ Mühendisliği için kısaca, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ve veri biliminin karışımıdır diyebiliriz.


Yapay Zekâ Mühendisleri ilk olarak makine öğrenimi ile başlar, derin öğrenme ile devam ederler. Yapay Zekâ Mühendisleri için olmazsa olmaz konular ise; bulut tabanlı sistemler ve derin öğrenme kuralları ile modellerin devreye alınacağı zamana karar vermektir.


Yapay Zekâ Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışır?

Yapay Zekâ Mühendisi, çeşitli sorunlar karşısında makinelerin vermesi gereken tepkilerin, karar verme süreçlerinin ve sistemlerin optimizasyonu üzerine çalışır. Yapay Zekâ Mühendisinin sorumluluğunda olan işlerden bazılarını sayarsak:

  • Veri Mühendisleri, İşletme Yöneticileri ve diğer uzmanlar arasında koordinasyon sağlamak,

  • Veri Bilimi ekibinin kullandığı altyapıyı geliştirmek,

  • Makine öğrenimi modellerini diğer uygulayıcıların kolaylıkla erişebileceği ve kullanabileceği şekilde düzenlemek,

  • Yapay zekâ modellerini geliştirmek, test etmek ve canlıya almak,

  • Makine öğrenmesini faydalı hale getirerek, süreçlerin otomatik bir hâl almasını sağlamak yer alır.

Yapay Zekâ Mühendisleri özel şirketlerde, sağlık hizmetlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, eğitim ve devlet kurumlarında yetkinliklerini gösterecek kariyer fırsatı bulabilirler. Yazılım Analisti ve Geliştiricisi, Bilgisayar Bilimcisi ve Bilgisayar Mühendisi, Yapay Zekâ Algoritma Uzmanları, Yapay Zekâ Bilimcisi, Yapay Zekâ Yazılım Mühendisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler.


Nasıl Yapay Zekâ Mühendisi Olabilirim?

Yapay Zekâ Mühendisi sadece algoritmalar ve geleneksel programlama ile uğraşmaz. Derin öğrenme ile ilgili ayrıntılı çalışmalar yürütür ve analiz eder. Bu noktada geleneksel programlamadan ayrılırlar.


Yapay Zekâ Mühendisi unvanını alabilmek için üniversitelerin Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümlerinden mezun olmanız, mesleki donanımlara sahip olacağınız için işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.


Ülkemizde Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümüne sahip Üniversiteleri öğrenmek için tıklayın.


Ayrıca üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği bölümlerinde eğitim almış kişiler de yapay zekâ alanında alacakları eğitimlerle kendilerini geliştirerek Yapay Zekâ Mühendisi olarak çalışabilmektedir. Bu eğitimler arasından akla ilk gelenler:


  • Makine öğrenme algoritmaları,

  • Yazılım üretim döngüsü,

  • Veri girişi kurulumu,

  • Veri madenciliği ve örüntü eşlemedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page